StadinAO / Ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot / Leipomoalan ammattitutkinto (oppisopimus)

Leipomoalan ammattitutkinto (oppisopimus)

Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut valmistuu kondiittori-, leipuri- tai leipomoteollisuuden kisälliksi.

Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut työskentelee leipomoissa (leipurikisälli), konditorioissa (kondiittorikisälli) ja leipomoteollisuudessa (leipomoteollisuuden kisälli) valmistaen erilaisia leipomotuotteita taikinasta tai massasta valmiiksi tuotteiksi.

  • Tutkinnon suorittanut voi toimia myös leipomoalan yrittäjänä.

Kondiittorikisälli valmistaa erilaisia konditoriatuotteita taikinan ja massan valmistamisesta, paistamiseen, täyttämiseen, koristeluun, viimeistelyyn ja pakkaamiseen asti.

Leipurikisälli valmistaa erilaisia leipomotuotteita taikinan valmistamisesta, muotoilemiseen, täyttämiseen, nostattamiseen, paistamiseen, viimeistelyyn ja pakkaamiseen asti.

Leipomoteollisuuden kisälli hallitsee leipomoteollisuuden valmistusprosessin kaksi tai kolme vaihetta valinnaisista tutkinnon osista riippuen. Teollisessa leipomossa tarvitaan tutkinnon suorittaneen apuna myös muita ammatti-ihmisiä.

Huom! Myös yksittäisten tutkinnonosien suorittaminen ammattitaidon kehittämiseksi on mahdollista.

Tutkinnon tavoitteet

Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut kisälli hallitsee

  • elintarvikelainsäädännön, elintarviketurvallisuuden, hygieniamääräysten ja omavalvontasuunnitelman mukaisen työskentelyn
  • raaka-aineiden valinnan, käytön ja säilyttämisen
  • valmistusprosessien mukaisesti taikinan ja massan valmistuksesta tuotteen viimeistelyyn asti taloudellisesti, tuloksellisesti ja joustavasti halliten leipomoalan työmenetelmät
  • tuotteiden pakkaamisen ja tuoteselosteiden laatimisen
  • erityisruokavaliotuotteiden valmistamisen
  • koneiden ja laitteiden käytön
  • tuotelaadun toteutumisen ja tietotekniikan käytön työssään
  • työturvallisuus- ja ergonomiaohjeet

Tutkinnon muodostuminen

Leipomoalan ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu valitusta tutkintonimikkeestä riippuen: 

  • pakollisista tutkinnon osista, 60 tai 90 osaamispistettä ja 
  • valinnaista tutkinnon osista, 60 tai 90 osaamispistettä. 

Lue tutkinnon sisällöstä ja vaatimuksista ePerusteista.

Oppisopimusopiskelu

Koulutuksen kokonaisuus oppisopimuksella koostuu

  • Suunnitellusta ja ohjatusta työelämässä oppimisesta. Nimetty työpaikkaohjaaja seuraa kehittymistäsi ja tukee sinua opintojen yhdistämisessä työtehtäviisi. Koulutusohjelma vaatii sekä osallistujalta että työpaikkaohjaajalta aikaa ja panostusta onnistuakseen.
  • Osaamistarpeesi mukaan valituista yhteisistä koulutuspäivistä (lähi- sekä etä-/verkko-opetuspäivistä) sekä muista osaamisen hankkimisen tavoista.
  • Ohjaustapaamisista ja näyttöjen toteuttamisesta omassa työssä.

Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta täällä.

Miten opit työssä?

Valitset itsellesi työpaikkaohjaajan, joka voi olla oma esihenkilö tai joku muu esimiestyötä tekevä tai esimerkiksi tämän tutkinnon aiemmin suorittanut henkilö. Työpaikkaohjaaja toimii yleensä myös tutkinnon arvioijana.

  • Tietoa työpaikkaohjaajasta kysytään jo hakeutumisen yhteydessä.
  • Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) laaditaan ennen opintojen alkua.

Koulutuksen järjestäjänä ja toteuttajana toimii Stadin AO (Prinsessantien toimipaikka, Prinsessantie 2, 00820 Helsinki).

Tutkinnon suorittamisen edellytykset

  • sinulla on suoritettu alan perustutkinto tai vahva alan työkokemus
  • sinulla on alalle sopiva kokonaisvaltainen terveys
  • sinulla on valmiudet itsenäiseen opiskeluun ja tiedon hankintaan
  • sinulla on osaamisen hankkimiseen sopiva leipomoalan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 tuntia viikossa oppisopimusopintojesi aikana
  • suosittelemme, että suomen kielen taitotasosi on vähintään B1.1.

On tärkeää, että keskustelet koulutukseen hakeutumisesta etukäteen esihenkilösi kanssa.

Varaa aikaa koulutuspäiviin (1–4 krt/kk), itsenäiseen työskentelyyn, tehtävien tekemiseen ja näyttöjen suorittamiseen.

Hakeminen

Koulutukseen on jatkuva haku. Täytä hakulomake täällä.

  • Koulutuksen tiedot ja hakulomake löytyvät myös Opintopolusta

Huom! Ota yhteyttä koulutuksen vastuuopettajaan, jos

  • olet kiinnostunut suorittamaan tutkinnon osan omakustanteisesti (sinulla ei ole oppisopimustyöpaikkaa) tai
  • haluat suorittaa pelkästään näytön ilman koulutusta ja sinulla on riittävä alan koulutus sekä työkokemus.

Hakulomakkeen täyttäminen

Ensimmäinen vaihe kohti oppisopimusta on esitietojen lähettäminen.

  • Täytä omat ja yrityksen/työantajan tiedot hakulomakkeelle.
  • Valitse hakemuksen käsittelijäksi Jani Viitala.
  • Täytä huolella kaikki vaaditut kohdat, jotta ne kirjautuvat oikein oppisopimukseen. Pakolliset kohdat ovat merkitty punaisella tähdellä. Löydät ohjeita sinisten kysymysmerkkien takaa.
  • Lopuksi paina ”Tallenna”.

Valintaprosessi

1. Koulutuksenjärjestäjä varmistaa hakijan ja työtehtävien sopivuuden tutkinnon suorittamiseen.
2. Koulutuksenjärjestäjä ottaa yhteyttä hakijoihin 2–3 viikon kuluessa.
3. Koulutukseen valitulle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS)

  • HOKS-keskustelussa käydään läpi tutkinnon suorittamiseen liittyviä asioita.
  • Koulutus kestää opiskelijan aiemmasta osaamisesta riippuen 1–1,5 vuotta.

4. Opiskelijan ja työnantajan kanssa allekirjoitetaan oppisopimus.

Lisäksi

Jälkiruokien ja patisserie-tuotteiden valmistaminen (30 osp tutkinnon osa leipomoalan ammattitutkinnosta) koulutukseen haku on avoinna 20.1.2024 saakka.

  • Lue lisää ja hae koulutukseen Opintopolussa täällä.

Kevään 2024 toteutus

Keväällä 2024 lähiopetusta on tarjolla sekä päivä- että iltapainotteisesti alla olevan aikataulun mukaisesti.

  • 9.1.2024, Elintarviketurvallisuuden hallinta, iltaopetus (klo 16.00 – 20.00)
  • 10.1.2024, Taitoleipä, iltaopetus (klo 15.00 – 21.00)
  • 11.1.2024, Taitoleipä, iltaopetus (klo 15.00 – 21.00)
  • 18.1.2024, Elintarviketurvallisuuden hallinta jatkuu, iltaopetus (klo 16.00 – 20.00)
  • 7.2.2024 Kaulattavat tuotteet, päiväopetus (klo 9.00 – 15.00), iltaopetus (klo 15.00 – 21.00)
  • 8.2.2024 Kaulattavat tuotteet, päiväopetus (klo 9.00 – 15.00), iltaopetus (klo 15.00 – 21.00)
  • 13.3.2024 Täytekakut, leivokset ja koristeet, päiväopetus (klo 9.00 – 15.00), iltaopetus (klo 15.00 – 21.00)
  • 14.3.2024 Täytekakut, leivokset ja koristeet, päiväopetus (klo 9.00 – 15.00), iltaopetus (klo 15.00 – 21.00)
  • 3.4.2024 Ruokaleipien valmistus, päiväopetus (klo 9.00 – 15.00), iltaopetus (klo 15.00 – 21.00)
  • 4.4.2024 Ruokaleipien valmistus, päiväopetus (klo 9.00 -15.00), iltaopetus (klo 15.00 – 21.00)
  • 15.5.2024 Kahvileipätuotteet, päiväopetus (klo 9.00 – 15.00), iltaopetus (klo 15.00 – 21.00)
  • 16.5.2024 Kahvileipätuotteet, päiväopetus (klo 9.00 – 15.00), iltaopetus (klo 15.00 – 21.00)

Syksyn 2024 toteutus

Syksyn 2024 lähiopetusajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.

Koulutuksen hinta

Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton lukuun ottamatta mahdollisia oppimateriaalikustannuksia ja ruokailua. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta täällä.

Koulutuspäivinä opiskelijalla on mahdollisuus ruokailla oppilaitoksessa.

Lisätiedot

Pauliina Tokola, opettaja
040 334 0736
pauliina.tokola@edu.hel.fi

Jani Viitala (oppisopimus)
040 182 0273
jani.viitala@edu.hel.fi