StadinAO / Ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot / Leipomoalan erikoisammattitutkinto (oppisopimus)

Leipomoalan erikoisammattitutkinto (oppisopimus)

Leipomoalan erikoisammattitutkinnon suorittanut valmistuu kondiittori-, leipuri- tai leipomoteollisuuden mestariksi.

Kondiittorimestari osaa ideoida, suunnitella ja valmistaa konditoriatuotekokonaisuuksia sekä konditorian erikoistuotteita ja taitotöitä.

Leipurimestari osaa ideoida, suunnitella ja valmistaa leipomotuotekokonaisuuksia sekä leipomon erikoistuotteita ja taitotöitä.

Leipomoteollisuuden mestari osaa ideoida, suunnitella ja valmistaa leipomoteollisuuden tuotekokonaisuuden.

Leipomoalan erikoisammattitutkinnon suorittanut voi toimia

  • leipomoalan yrityksissä valmistus-, suunnittelu- ja kehittämistehtävissä,
  • leipomoalan yrityksen esihenkilötehtävissä sekä
  • leipomo-alan yrittäjänä.

Valinnaisista tutkinnon osista riippuen tutkinnon suorittanut voi johtaa leipomoalan yrityksen liiketoimintaa, vastata yrityksen henkilöstön hankkimisesta ja perehdyttämisestä, vastata yrityksen hankintaprosesseista, johtaa tuotannon kehittämisprojekteja ja tuotekehitystyötä. Tutkinnon suorittanut voi hallita tutkinnon osista riippuen myös leipomoalan kilpailutoimintaa sekä jälkiruokakokonaisuuden ideoinnin, suunnittelun ja toteutuksen.

Huom! Myös yksittäisten tutkinnon osien suorittaminen ammattitaidon kehittämiseksi on mahdollista.

Tutkinnon tavoitteet

Leipomoalan erikoisammattitutkinnon suorittanut mestari hallitsee:

  • elintarvikelainsäädännön, elintarviketurvallisuuden, hygieniamääräysten ja omavalvontasuunnitelman mukaisen työskentelyn
  • ammattitaitoisen, vastuullisen ja itsenäisen työskentelytavan yrityksen toimintatavan, liikeidean ja laatuvaatimusten mukaisesti
  • näyttävän tuotekokonaisuuden ideoinnin, suunnittelun, valmistuksen ja hinnoittelun
  • näyttävän ja asiakaslähtöisen erikoistuotteista ja taitotyöstä koostuvan tuotekokonaisuuden ideoinnin, suunnittelun, kustannuslaskelman ja valmistuksen
  • erityisruokavalioiden huomioimisen tuotteiden ideoinnissa, suunnittelussa ja valmistuksessa
  • perinteiden ja kansainvälisyyden huomioimisen tuotteiden ideoinnissa, suunnittelussa ja valmistuksessa
  • monipuoliset kädentaidot tuotteiden valmistuksessa ja viimeistelyssä
  • työturvallisuus- ja ergonomiaohjeet
  • alan työlainsäädännön

Tutkinnon muodostuminen

Leipomoalan erikoisammattitutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu valituista tutkinnon osista riippuen:

  • pakollisista tutkinnon osista, 60 tai 120 osaamispistettä ja
  • valinnaisista tutkinnon osista, 60 tai 120 osaamispistettä.

Lue lisää tutkinnon sisällöstä ja vaatimuksista ePerusteista.

Oppisopimusopiskelu

Koulutuksen kokonaisuus oppisopimuksella koostuu

  • Suunnitellusta ja ohjatusta työelämässä oppimisesta. Nimetty työpaikkaohjaaja seuraa kehittymistäsi ja tukee sinua opintojen yhdistämisessä työtehtäviisi. Koulutusohjelma vaatii sekä osallistujalta että työpaikkaohjaajalta aikaa ja panostusta onnistuakseen.
  • Osaamistarpeesi mukaan valituista yhteisistä koulutuspäivistä (lähi- sekä etä-/verkko-opetuspäivistä) sekä muista osaamisen hankkimisen tavoista.
  • Ohjaustapaamisista ja näyttöjen toteuttamisesta omassa työssä.

Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta täällä.

Miten opit työssä?

Valitset itsellesi työpaikkaohjaajan, joka voi olla oma esihenkilö tai joku muu esimiestyötä tekevä tai esimerkiksi tämän tutkinnon aiemmin suorittanut henkilö. Työpaikkaohjaaja toimii yleensä myös tutkinnon arvioijana.

  • Tietoa työpaikkaohjaajasta kysytään jo hakeutumisen yhteydessä.
  • Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) laaditaan ennen opintojen alkua.

Koulutuksen järjestäjänä ja toteuttajana toimii Stadin AO (Prinsessantien toimipaikka, Prinsessantie 2, 00820 Helsinki).

Tutkinnon suorittamisen edellytykset

  • sinulla on suoritettu alan ammattitutkinto ja vahva alan työkokemus 
  • sinulla on alalle sopiva kokonaisvaltainen terveys 
  • sinulla on valmiudet itsenäiseen opiskeluun ja tiedon hankintaan 
  • sinulla on osaamisen hankkimiseen sopiva leipomoalan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 tuntia viikossa oppisopimusopintojesi aikana 
  • suosittelemme, että suomen kielen taitotasosi on vähintään B1.1. 

On tärkeää, että keskustelet koulutukseen hakeutumisesta etukäteen esihenkilösi kanssa.

Varaa aikaa koulutuspäiviin (1-4 krt/kk), itsenäiseen työskentelyyn, tehtävien tekemiseen ja näyttöjen suorittamiseen.

Hakeminen

Koulutukseen on jatkuva haku. Täytä hakulomake täällä.

  • Koulutuksen tiedot ja hakulomake löytyvät myös Opintopolusta.

Huom! Ota yhteyttä koulutuksen vastuuopettajaan, jos

  • olet kiinnostunut suorittamaan tutkinnon osan omakustanteisesti (sinulla ei ole oppisopimustyöpaikkaa) tai
  • haluat suorittaa pelkästään näytön ilman koulutusta ja sinulla on riittävä alan koulutus sekä työkokemus.

Hakulomakkeen täyttäminen

  • Ensimmäinen vaihe kohti oppisopimusta on esitietojen lähettäminen. Täytä omat ja yrityksen/työantajan tiedot hakulomakkeelle.
  • Valitse hakemuksen käsittelijäksi Jani Viitala.
  • Täytä huolella kaikki vaaditut kohdat, jotta ne kirjautuvat oikein oppisopimukseen. Pakolliset kohdat ovat merkitty punaisella tähdellä. Löydät ohjeita sinisten kysymysmerkkien takaa.

Valintaprosessi

1. Koulutuksenjärjestäjä varmistaa hakijan ja työtehtävien sopivuuden tutkinnon suorittamiseen.
2. Koulutuksenjärjestäjä ottaa yhteyttä hakijoihin 2–3 viikon kuluessa.
3. Koulutukseen valitulle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS)

  • HOKS-keskustelussa käydään läpi tutkinnon suorittamiseen liittyviä asioita.
  • Koulutus kestää opiskelijan aiemmasta osaamisesta riippuen 1–1,5 vuotta.

4. Opiskelijan ja työnantajan kanssa allekirjoitetaan oppisopimus.

Lisäksi

Jälkiruokakokonaisuuden suunnittelu ja valmistus (60 osp tutkinnon osa leipomoalan erikoisammattitutkinnosta) koulutukseen haku on avoinna 19.1.2024 klo 12.00 saakka.

Lue lisää ja hae koulutukseen Opintopolussa täällä.

Koulutuksen hinta

Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton lukuun ottamatta mahdollisia oppimateriaalikustannuksia ja ruokailua. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta täällä.

Koulutuspäivinä opiskelijalla on mahdollisuus ruokailla oppilaitoksessa (maksullinen).

Lisätiedot

Pauliina Tokola, opettaja
040 334 0736
pauliina.tokola@edu.hel.fi

Jani Viitala (oppisopimus)
040 182 0273
jani.viitala@edu.hel.fi