StadinAO / Ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot / Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto (oppisopimus)

Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto (oppisopimus)

Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon suorittanut henkilö valmistuu tarjoilijaksi tai baarimestariksi. Hän työskentelee erilaisia ruokia ja juomia myyvässä ravintolassa tarjoilijana tai erityyppisten hotellien ja ravintoloiden baarin asiakaspalvelutehtävissä baarimestarina.

  • Työ on asiakaspalvelutyötä, joka vaatii toimipaikan kokonaisvaltaisen palvelutehtävän ymmärtämistä sekä oman alueen ruokien ja juomien myynnin osaamista ravintolassa tai baarissa ja tiedon soveltamista.
  • Työn kannalta olennaisia asioita ovat asiakaslähtöinen suunnittelu, toiminta, huolellisuus ja ammattimaisuus.

Huom! Myös yksittäisten tutkinnon osien suorittaminen ammattitaidon kehittämiseksi on mahdollista.

Tutkinnon tavoitteet

Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon suorittanut osaa

  • esitellä, suositella ja myydä baarin ja ravintolan ruoka- ja juomatuotteita
  • palvella asiakkaita kielitaitoisesti
  • palvella asiakkaita myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, tuloksellisesti, ystävällisesti ja vastuullisesti
  • toimia yrityksen liikeidean ja palvelukulttuurin mukaisesti itsenäisesti ja työryhmässä
  • noudattaa alan lainsäädäntöä sekä työyhteisön ohjeita, määräyksiä ja toimintatapoja
  • arvioida ja kehittää työtään.

Ammattitutkinnossa voi erikoistua baarin tai ravintolan asiakaspalvelutehtäviin.

Tutkinnon muodostuminen

Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon laajuus on 120 osaamispistettä (osp).

Tutkinto koostuu kahdesta pakollisesta ja yhdestä tai kahdesta vapaasti valittavasta tutkinnon osasta.

Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa:

  • ravintolan asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija.
  • baarin asiakaspalvelun osaamisala, baarimestari

Tutkinnossa vaadittavaa osaamista osoitetaan omalla työpaikalla henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti näytöillä.

Lue lisää tutkinnon sisällöstä ja vaatimuksista ePerusteista.

Oppisopimusopiskelu

Koulutuksen kokonaisuus oppisopimuksella koostuu

  • Suunnitellusta ja ohjatusta työelämässä oppimisesta. Nimetty työpaikkaohjaaja seuraa kehittymistäsi ja tukee sinua opintojen yhdistämisessä työtehtäviisi. Koulutusohjelma vaatii sekä osallistujalta että työpaikkaohjaajalta aikaa ja panostusta onnistuakseen.
  • Osaamistarpeesi mukaan valituista yhteisistä koulutuspäivistä (lähi- sekä etä-/verkko-opetuspäivistä) sekä muista osaamisen hankkimisen tavoista.
  • Ohjaustapaamisista ja näyttöjen toteuttamisesta omassa työssä.

Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta täällä.

Miten opit työssä?

Valitset itsellesi työpaikkaohjaajan, joka voi olla oma esihenkilö tai joku muu esimiestyötä tekevä tai esimerkiksi tämän tutkinnon aiemmin suorittanut henkilö. Työpaikkaohjaaja toimii yleensä myös tutkinnon arvioijana.

  • Tietoa työpaikkaohjaajasta kysytään jo hakeutumisen yhteydessä.
  • Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) laaditaan ennen opintojen alkua.

Koulutuksen järjestäjänä ja toteuttajana toimii Stadin AO (Prinsessantien toimipaikka, Prinsessantie 2, 00820 Helsinki).

Tutkinnon suorittamisen edellytykset

  • sinulla on ravintolassa tai baarissa työsuhde, jossa työskentelet vähintään 25 tuntia viikossa
  • sinulla on tarjoilijan tai baarimestarin työkokemusta
  • sinulla on ravintola-alalle sopiva kokonaisvaltainen terveys
  • sovellut asiakaspalveluun
  • sinulla on valmiudet itsenäiseen opiskeluun ja tiedon hankintaan
  • suosittelemme, että suomen kielen taitotasosi on vähintään B1.1.

On tärkeää, että keskustelet koulutukseen hakeutumisesta etukäteen esihenkilösi kanssa.

Varaa aikaa koulutuspäiviin (1-4 krt/kk), itsenäiseen työskentelyyn, tehtävien tekemiseen ja näyttöjen suorittamiseen.

Hakeminen

Koulutukseen on jatkuva haku. Täytä hakulomake täällä.

  • Koulutuksen tiedot ja hakulomake löytyvät myös Opintopolusta

Huom! Ota yhteyttä koulutuksen vastuuopettajaan, jos

  • olet kiinnostunut suorittamaan tutkinnon osan omakustanteisesti (sinulla ei ole oppisopimustyöpaikkaa) tai
  • haluat suorittaa pelkästään näytön ilman koulutusta ja sinulla on riittävä alan koulutus sekä työkokemus.

Hakulomakkeen täyttäminen

  • Ensimmäinen vaihe kohti oppisopimusta on esitietojen lähettäminen. Täytä omat ja yrityksen/työantajan tiedot hakulomakkeelle.
  • Valitse hakemuksen käsittelijäksi Jani Viitala.
  • Täytä huolella kaikki vaaditut kohdat, jotta ne kirjautuvat oikein oppisopimukseen. Pakolliset kohdat ovat merkitty punaisella tähdellä. Löydät ohjeita sinisten kysymysmerkkien takaa.

Valintaprosessi

1. Koulutuksenjärjestäjä varmistaa hakijan ja työtehtävien sopivuuden tutkinnon suorittamiseen.
2. Koulutuksenjärjestäjä ottaa yhteyttä hakijoihin 2–3 viikon kuluessa.
3. Koulutukseen valitulle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS)

  • HOKS-keskustelussa käydään läpi tutkinnon suorittamiseen liittyviä asioita.
  • Koulutus kestää opiskelijan aiemmasta osaamisesta riippuen 1–1,5 vuotta.

4. Opiskelijan ja työnantajan kanssa allekirjoitetaan oppisopimus.

Koulutuksen hinta

Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton lukuun ottamatta mahdollisia oppimateriaalikustannuksia.

Koulutuspäivinä opiskelijalla on mahdollisuus ruokailla oppilaitoksessa (maksullinen).

Jouni Savolainen, ravintolapalvelun opettaja
040 3345 710
jouni.savolainen@edu.hel.fi

Jani Viitala (oppisopimus)
040 182 0273
jani.viitala@edu.hel.fi