StadinAO / Ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot / Ruokapalvelujen ammattitutkinto (oppisopimus)

Ruokapalvelujen ammattitutkinto (oppisopimus)

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon suorittaminen antaa laaja-alaiset tiedot ja taidot työskennellä ravintola- tai suurtalouskokin työtehtävissä.

  • Aikaisemmin hankittua työkokemusta ja osaamista syvennetään koulutuksen aikana.
  • Ruokapalvelujen ammattitutkinto on tarkoitettu ravintola- tai suurtalousalan työkokemusta omaaville henkilöille.

Huom! Myös yksittäisten tutkinnonosien suorittaminen ammattitaidon kehittämiseksi on mahdollista.

Tutkinnon tavoitteet

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon suorittanut osaa 

  • suunnitella työtehtävänsä ruoanvalmistuksen tehtävissä, 
  • toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä ruoanvalmistustehtävissä, 
  • toimia asiakaslähtöisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, taloudellisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti 
  • toimia työyhteisössä ja kehittää osaamistaan. 

Ammattitutkinnossa voi erikoistua a) ravintolan tai b) suurtalouden ruoanvalmistustehtäviin.

a) Tutkinnon ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki osaa

  • työskennellä ammattitaitoisesti, itsenäisesti ja vastuullisesti ravintolan toiminta-ajatuksen ja liikeidean mukaisesti
  • työskennellä taloudellisesti ja laadukkaasti
  • esikäsitellä raaka-aineita oikein jalostusasteen mukaisesti
  • valmistaa alku-, pää- ja jälkiruoka-annoksia ja ateriakokonaisuuksia viimeistellä ja laittaa ruoka-annokset esille tarkoituksenmukaisella tavalla
  • palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti ja kohteliaasti.

b) Tutkinnon suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut suurtalouskokki osaa

  • työskennellä suunnitelmallisesti ja vastuullisesti ammattikeittiön erilaisissa ruoanvalmistus- ja asiakaspalvelutehtävissä
  • toimia organisaation toiminta-ajatuksen mukaisesti
  • työskennellä taloudellisesti ja laadukkaasti
  • valmistaa erilaisia ruokalajeja ja ateriakokonaisuuksia
  • käyttää ammattimaisesti ja tehokkaasti ammattikeittiön koneita ja laitteita
  • palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti ja kohteliaasti.

Tutkinnon muodostuminen

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp). 

Koko tutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta tutkinnon osasta sekä kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.

Tutkinnon pakollinen osa, 60 osp: 

  • Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä, 60 osp tai 
  • Ruoanvalmistus suurtaloudessa, 60 osp

Tutkinnon valinnaiset osat, 90 osp (valitaan kaksi)  

  • Erityisruokavalioiden valmistaminen, 50 osp 
  • Kasvisruokien valmistaminen, 40 osp 
  • Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen, 50 osp 
  • Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä, 30 osp 
  • Ruoanvalmistus tilauspalveluissa, 40 osp 
  • Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa, 40 osp 

Tutkinnossa vaadittavaa osaamista osoitetaan omalla työpaikalla henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti näytöillä.

Lue lisää tutkinnon sisällöstä ja vaatimuksista ePerusteista.

Oppisopimusopiskelu

Koulutuksen kokonaisuus oppisopimuksella koostuu

  • Suunnitellusta ja ohjatusta työelämässä oppimisesta. Nimetty työpaikkaohjaaja seuraa kehittymistäsi ja tukee sinua opintojen yhdistämisessä työtehtäviisi. Koulutusohjelma vaatii sekä osallistujalta että työpaikkaohjaajalta aikaa ja panostusta onnistuakseen.
  • Osaamistarpeesi mukaan valituista yhteisistä koulutuspäivistä (lähi- sekä etä-/verkko-opetuspäivistä) sekä muista osaamisen hankkimisen tavoista.
  • Ohjaustapaamisista ja näyttöjen toteuttamisesta omassa työssä.

Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta täällä.

Miten opit työssä?

Valitset itsellesi työpaikkaohjaajan, joka voi olla oma esihenkilö tai joku muu esimiestyötä tekevä tai esimerkiksi tämän tutkinnon aiemmin suorittanut henkilö. Työpaikkaohjaaja toimii yleensä myös tutkinnon arvioijana.

  • Tietoa työpaikkaohjaajasta kysytään jo hakeutumisen yhteydessä.
  • Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) laaditaan ennen opintojen alkua.

Koulutuksen järjestäjänä ja toteuttajana toimii Stadin AO (Prinsessantien toimipaikka, Prinsessantie 2, 00820 Helsinki).

Tutkinnon suorittamisen edellytykset

  • sinulla on suoritettu alan perustutkinto tai työkokemusta kokin tehtävistä
  • sinulla on ruokapalvelualalle sopiva kokonaisvaltainen terveys
  • sovellut asiakaspalveluun
  • sinulla on valmiudet itsenäiseen opiskeluun ja tiedon hankintaan
  • sinulla on ravintola- tai suurtalousalan ruoanvalmistusta toteuttava työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 tuntia viikossa oppisopimusopintojesi aikana
  • suosittelemme, että suomen kielen taitotasosi on vähintään B1.1.

On tärkeää, että keskustelet koulutukseen hakeutumisesta etukäteen esihenkilösi kanssa.

Varaa aikaa koulutuspäiviin (1–4 krt/kk), itsenäiseen työskentelyyn, tehtävien tekemiseen ja näyttöjen suorittamiseen.

Hakeminen

Koulutukseen on jatkuva haku. Täytä hakulomake täällä.

  • Koulutuksen tiedot ja hakulomake löytyvät myös Opintopolusta

Huom! Ota yhteyttä koulutuksen vastuuopettajaan, jos

  • olet kiinnostunut suorittamaan tutkinnon osan omakustanteisesti (sinulla ei ole oppisopimustyöpaikkaa) tai
  • haluat suorittaa pelkästään näytön ilman koulutusta ja sinulla on riittävä alan koulutus sekä työkokemus.

Hakulomakkeen täyttäminen

  • Ensimmäinen vaihe kohti oppisopimusta on esitietojen lähettäminen. Täytä omat ja yrityksen/työantajan tiedot hakulomakkeelle.
  • Valitse hakemuksen käsittelijäksi Jani Viitala.
  • Täytä huolella kaikki vaaditut kohdat, jotta ne kirjautuvat oikein oppisopimukseen. Pakolliset kohdat ovat merkitty punaisella tähdellä. Löydät ohjeita sinisten kysymysmerkkien takaa.

Valintaprosessi

1. Koulutuksenjärjestäjä varmistaa hakijan ja työtehtävien sopivuuden tutkinnon suorittamiseen.
2. Koulutuksenjärjestäjä ottaa yhteyttä hakijoihin 2–3 viikon kuluessa.
3. Koulutukseen valitulle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS)

  • HOKS-keskustelussa käydään läpi tutkinnon suorittamiseen liittyviä asioita.
  • Koulutus kestää opiskelijan aiemmasta osaamisesta riippuen 1–1,5 vuotta.

4. Opiskelijan ja työnantajan kanssa allekirjoitetaan oppisopimus.

Koulutuksen hinta

Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton lukuun ottamatta mahdollisia oppimateriaalikustannuksia.

Koulutuspäivinä opiskelijalla on mahdollisuus ruokailla oppilaitoksessa (maksullinen).

Lisätiedot

Marko Pääskysaari, ruokatuotannon opettaja
040 664 5638
marko.paaskysaari@edu.hel.fi

Salla Toitturi, ruokatuotannon lehtori
050 310 6105
salla.toitturi@edu.hel.fi

Jani Viitala (oppisopimus)
040 182 0273
jani.viitala@edu.hel.fi