Koirapedagogiikkaa Myllypuron toimipaikassa – ”On kivaa lähteä kouluun, kun näen Yodan”

Julkaistu 13.5.2022, 10:30

Stadin AO:ssa on viime syksystä lähtien pilotoitu eläinavusteista pedagogiikkaa erityisopettaja Anne Kallion ja hänen tanskalais-ruotsalaisen pihakoiransa Yodan johdolla.

Kuusivuotias Yoda on suorittanut hyväksytysti Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n soveltuvuuskokeen, joten se omaa hyvät valmiudet toimia tehtävässään.

Muiden oppilaitosten kokemukset innostivat

Eläinavusteisesta pedagogiikasta on hyviä kokemuksia monessa ammatillisessa oppilaitoksessa, mutta Stadin AO:ssa kerta on ensimmäinen.

”Muiden oppilaitosten hyvistä kokemuksista innostuneena tätä haluttiin ruveta kokeilemaan myös meillä. Kampus 4:n Myllypuron toimipaikassa toiminta aloitettiin syksyllä viikoittaisena koirapajana, jossa opiskelijoilla on mahdollista tehdä rästitehtäviä tai saada lisätukea muihin koulutöihin.

Toimintaa on kokeiltu myös työparimallina, jolloin erityisopettaja ja kuraattori yhdessä koiran kanssa ovat olleet opiskelijoiden tavattavissa.

Tavoitteet eläinavusteiselle toiminnalle ovat olleet rentouttavan tunnelman ja viihtyvyyden luominen sekä opiskelijoiden hyvinvoinnin lisääminen ja motivointi. Koiran läsnäolo on parantanut opiskelijoiden keskittymiskykyä ja toisaalta antanut tauoilla vaihtoehdon puhelimen ääressä olemiselle. Monen kohdalla Yoda toimii myös kouluun tulemisen motivaattorina.

”Yoda on omalla tyynellä olemuksellaan myös rauhoittanut oppimisympäristöä. Ohjauskeskusteluissa koiran läsnäolo helpottaa vaikeidenkin asioiden esiin nostamista ja ylläpitää keskustelun positiivista henkeä”, Kallio toteaa.

Positiivinen vastaanotto

Kokeilu on saanut positiivisen vastaanoton opiskelijoiden ja henkilökunnan keskuudessa. ”Yoda on viihtynyt opiskelijoiden joukossa erinomaisesti ja se lähtee tiistaiaamuisin mukaani kouluun innokkaasti”, Anne Kallio kertoo.

Opiskelijoiden palaute on ollut kannustavaa. ”Olisi todella kivaa, jos koirapajat jatkuisivat. Motivoidun kouluun lähtemisestä, kun tiedän näkeväni Yodan”, todetaan yhdessä palautteessa.

Myös työsaleista opiskelijat tulevat tauoilla tervehtimään Yodaa. ”Koiran turkki on niin rentouttava. Tulee niin hyvä olo, kun käy silittämässä sitä täällä pajassa”, eräs opiskelija kertoo.

Pääkuva: Yoda viihtyy hyvin tehtävässään opiskelijoiden parissa.