Lääkealan perustutkinnosta monipuolisia työtehtäviä ja hyvät kehittymisen näkymät

Julkaistu 16.8.2022, 11:31 Lääkealaa opiskellut, työvaatteisiin pukeutunut Alya hymyilee kameralle.

Alya Algburi teki lääkealan perustutkinnon nopeasti valmiiksi ja valmistui lääketeknikoksi Stadin ammatti- ja aikuisopistosta vuoden ja kahdeksan kuukauden opiskelun jälkeen.

Hän kertoo, että opintoja tukivat hänen aiemmat fysiikan opintonsa vanhassa kotimaassa Irakissa. Päätös hakeutua lääkealan opintoihin oli hyvä valinta jo sen takia, että hän sai heti valmistuttuaan vakituisen työpaikan koneelliseen lääkkeiden annosjakeluun erikoistuneesta Pharmacista.

Ennen Helsinkiä ja Stadin AO:n opintoja Algburi asui muutaman vuoden Vaasassa ja opiskeli suomen kieltä. Työ lääketeollisuudessa oli kiinnostanut häntä pitkään.

Tärkeät oikeat työt

Opinnot Stadin AO:ssa alkoivat koronapandemian riehuessa, mikä tarkoitti normaalia enemmän etäopetusta. Algburi kertoo hymyssä suin, että tilanne oli tavallaan hänen onnensa. Etäopinnoissa käytettiin pelkästään suomea, sen sijaan koulussa kieli etenkin opiskelukavereiden kesken lipsahti helposti englanniksi tai arabiaksi.

Etäopiskelu toisin sanoen tuki suomen kielen oppimista.

Kaikeksi onneksi rajoitukset kuitenkin helpottivat, ja opintoihin kuuluvissa työharjoittelussa pääsi oikeisiin töihin työpaikalle.

Algburi teki ensimmäisen työelämässä oppimisen jakson apteekissa ja toisen Pharmacilla, jonne hän sai vinkin Stadin AO:n opinto-ohjaajalta. Hän kiittelee tuota vinkkiä edelleen.

– Olen viihtynyt täällä hienosti, ja minulla on hyvät työkaverit. Työ on melko itsenäistä, mutta aina jos tarvitsen neuvoa tai apua, voin pyytää sitä kollegoilta.

Monipuolinen ala

Lääketeknikko työskentelee monissa erilaisissa lääkealan eri tehtävissä. Opintoihin kuuluu esimerkiksi tietotekniikkaa, lääkealan logistiikkaa ja laatutyön ammatillista osaamista.

Algburin mielestä opiskelu Stadin AO:ssa oli laadukasta ja antoi hyvät valmiudet työelämään.

– On erittäin hyvä, että opintoihin kuuluvaa harjoittelua ei tehdä koulussa vaan että on hakeuduttava harjoitteluun oikeisiin töihin. Käytännön oppii siten parhaiten.

Hän kertoo saaneensa harjoittelun aikana erittäin hyvää työn ohjausta sekä apteekissa että Pharmacilla.

Entä Stadin AO:ssa, oliko opetus koulussa hyvää?

– Totta kai! Opettajat oikeasti osaavat opettaa ja tuntevat myös alan käytännön työtä.

Algburi antaa erityiskiitokset opettajien kärsivällisyydestä ja auttamisen halusta. Jos jokin asia oli pikkuisenkin epäselvä, he selittivät ja auttoivat eteenpäin.

Jatkot yliopistossa

Algburgilla on tuntuma, että lääkealalla on töitä melko hyvin tarjolla. Hyvän ja sopivan työpaikan saaminen vaatii toki oma-aloitteisuutta – ja sopivuutta alalle.

Lääkkeiden kanssa toimimiseen vaaditaan tarkkuutta ja huolellisuutta. Hän suosittelee alaa, sillä se on mielenkiintoinen ja tarjoaa kehittymisen mahdollisuuksia.

Omat kehittymisen tavoitteet ovat selvillä: seuraavaksi tavoitteena on opiskelu farmaseutiksi yliopistossa.

Algburi viihtyy hyvin Pharmacilla eikä ole vaihtamassa työnantajaansa. Kaikeksi onneksi nykyinen työnantaja työllistää myös farmaseutteja.

Alya työpaikallaan työturvallisuuden vaativassa työasussa.

Teksti: Kirsi Riipinen, kuvat: Jussi Helttunen

Kiinnostuitko lääkealan koulutuksesta? Voit opiskella lääketeknikoksi Stadin AO:ssa!

Ammatillisiin opintoihin kuuluu kiinteästi työelämässä oppiminen. Työantaja, haluatko kasvattaa opiskelijasta työntekijän yritykseesi?