Luonto-ohjaajaksi vai ympäristöneuvontaan? Stadin AO:n tutkinto hyvä perusta myös jatko-opinnoille

Julkaistu 12.10.2022, 7:59 Luonto- ja ympäristöalaa Stadin AO:ssa opiskeleva Darial Linnavuo.

Kestävä kehitys, villiyrtit ja kierrätys. Siinä teemoja, jotka ovat innostaneet luonto- ja ympäristöalan perustutkintoa opiskelevaa Daria Linnavuota. Kohokohta on vielä edessä, nimittäin erämaavaellus Kilpisjärvellä.

Luonto on ollut Daria Linnavuolle sydäntä lähellä lapsuudesta asti ja alalle hakeutuminen oli sen vuoksi luontevaa. Kun hän nelisen vuotta sitten oli tutustumassa avoimien ovien päivänä Stadin AO:n opiskelumahdollisuuksiin, luonto- ja ympäristöalan perustutkinto alkoi kiinnostaa heti.

Hän haki tutkinnon opiskelijaksi, sai opiskelupaikan eikä ole katunut valintaansa. Kolmas opiskeluvuosi alkoi juuri, ja tunne omasta alasta on vahvistunut. Eikä hän aio jättää opintojansa tähän. Linnavuo suorittaa samaan aikaan lukio-opintoja Helsingin aikuislukiossa ja aikoo hakea myöhemmin yliopistoon.

Linnavuon mielestä Stadin AO:n tutkinnosta saa paitsi hyvän perustan, myös runsaasti hyödyllistä käytännön tietoa. Opintojen aikana oppii paljon esimerkiksi villiyrteistä, sienistä, kasveista, marjoista, nisäkkäistä, hyönteisistä ja kaloista.

Paraikaa koululla käydään läpi tarvikkeita, joita tarvitaan mukana opintoihin kuuluvalla erämaavaelluksella. Opiskelijaryhmä suuntaa Kilpisjärvelle viikon vaellukselle.

Luonto- ja ympäristöalaa opiskeleva Daria Linnavuo Prinsessantien toimipaikan luokkatilassa.
Luonto- ja ympäristöalaa opiskellaan Prinsessantien toimipaikassa. Daria Linnavuo esittelee alan materiaaleja ja varusteita.

”Opinnot antaneet odotuksia enemmän”

Kiinnostus luontomatkailuun kasvaa kansainvälisesti, samoin kysyntä virkistys- ja hyvinvointipalveluja kohtaan. Linnavuon mielestä on tärkeää, että Stadin AO:ssa on paneuduttu myös suuriin ympäristökysymyksiin sekä yksittäisten ihmisten vaikuttamismahdollisuuksiin.

Linnavuo muutti Petroskoista Suomeen viitisen vuotta sitten. Hän ajatteli etukäteen, että ammattiopinnot olisivat hyvä keino parantaa suomen kielen taitoa.

– Olen saanut opinnoista paljon enemmän. Esimerkiksi kestävän kehityksen opinnot ovat vaikuttaneet koko ajatusmaailmani. Silmäni ovat avautuneet, ja nyt pyrin vaikuttamaan myös lähipiirini ja tuttavieni ajatuksiin ja käyttäytymiseen.

Linnavuon tähänastinen lempikurssi on ollut jäte- ja kierrätysneuvonta. Työelämän harjoittelussa hän on ollut töissä Kierrätyskeskuksessa ja nyt parhaillaan Metsäyhdistyksessä. Hän valmistelee koululaisten tulevaa metsäviikkoa, jonka aikana viides- ja kuudesluokkalaiset tutustuvat metsään monipuolisesti tekemällä erilaisia tehtäviä sekä istuttamalla puita.

Nyt ollaan kuitenkin Stadin AO:ssa Prinsessantien toimipaikassa. Pistäydymme luokassa, jossa Kilpisjärven vaellusta varten tarvittavia välineitä on jo hyvin koossa: telttoja, rinkkoja ja makuupusseja, mutta myös kuivattua ruokaa.

Piipahdetaan katsastamassa myös toimipaikan takapihalla olevaa suurta mehiläispesää, josta opiskelijat keräävät yhdessä alan ammattilaisten kanssa talteen hunajaa.

DAria Linnavuo pitää käsissään mehiläistä.
Prinsessantien toimipaikassa opiskelijat keräävät yhdessä alan ammattilaisten kanssa talteen hunajaa.

Töihin tai jatko-opintoihin

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon jälkeen voi hakeutua suoraan työelämään vaikkapa luonto-oppaaksi tai alan neuvontatehtäviin. Osa hakeutuu jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon, kuten Linnavuon tarkoitus on.

– Oli opiskelijan suunnitelma mikä tahansa, perusopinnot auttavat vähintäänkin ymmärtämään, onko ala itselle sopiva.

Hän vinkkaakin, että opiskelupaikkoja kannattaa tutkailla ennakkoluulottomasti. Alaa voi vaihtaa vaikka kesken lukukauden joustavan haun ansiosta.

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Jussi Helttunen

Kiinnostuitko luonto- ja ympäristöalan koulutuksesta? Voit opiskella luonto-ohjaajaksi Stadin AO:ssa!