Opintojen aikana maailmalle – Tessa Mareen harjoitteli elokuvamaskeerausta Hollannissa

Julkaistu 25.10.2022, 10:18 Tessa Mareen luokkahuoneessa, jossa on muun muassa oppilaiden tekemiä peruukkeja sekä tekoaivot.

– Siis todella kannattaa lähteä, ja myös koulu kannustaa siihen!

Äänessä on Tessa Mareen, joka vinkkaa kaikille Stadin AO:n opiskelijoille kansainvälistä vaihtoa. Tilaisuus on hieno, sillä koulu järjestää mahdollisuuden lähteä jopa kuukausiksi maailmalle.

Hän sai juuri ennen kesää valmiiksi esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinnon eli käytännössä valmistui elokuva- ja teatterimaskeeraajaksi.

Keväällä ennen valmistumistaan hän oli viiden viikon ajan vaihdossa Hollannin Enschedessä. Harjoittelupaikkana oli MimicFX special makeup, props and creature design studio, joka on ollut mukana muun muassa Taru sormusten herrasta -elokuvasarjan ja Matrixin maskeerauksissa.

– Studiolla oli parhaillaan menossa uusi iso kansainvälinen elokuvaprojekti, mutta salassapitosäännösten takia en voi kertoa siitä enempää. Elokuva on tulossa kansainväliseen levitykseen muutaman vuoden sisällä.

Mareen pystyy kuitenkin kertomaan, että elokuva ei ole täynnä kaunottaria. Hän valmisti yhdessä opiskelukaverinsa Jonna Jokelaisen kanssa elokuvan pahishahmon osia vaahtolateksista.

– Saimme tosi nopeasti paljon vastuuta. Koko hahmo vuorataan vaahtolateksista valmistetuista osista, esimerkiksi kasvoihin tulee monta pientä osaa.

Tessa Mareen näytti Stadin AO:n Hattulantien toimipaikassa esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkintoon kuuluvia asioita. Luokkaahuoneen kaapeista löytyy muun muassa itse tehtyjä tekoviiksiä

Mareen on mielissään, että koulun kansainvälisyysasioita hoitava koordinaattori oli ottanut yhteyttä nimenomaan hollantilaiseen kouluun ja kysynyt vaihtoon lähteville sopivia sikäläisiä mahdollisuuksia.

Kooltaan suhteellisen pienessä studiossa pääsi tekemään oikeita töitä sekä sai vapautta ja vastuuta.

– Mutta helppoa se ei ollut, ja välillä päivät venyivät. Kokemus oli kuitenkin mieletön, kaiken vaivan arvoinen.

Harjoittelun viimeisen viikon tehtäväksi tuli valmistaa itse silikonimuotti ja sen avulla hahmo. Mareen päätti tehdä Turtles-hahmon. Hän näyttää sen vaiheet kännykältä omalta Instagram-tililtään @muahmareen.

Katsoja totisesti vaikuttuu videota katsoessaan.

Tutkinnolla hyvä maine

Mareen kehuu kansainvälisen vaihdon lisäksi yleisemminkin Stadin AO:ssa saamaansa opetusta, hän on siihen tosi tyytyväinen.

– Meidän tutkinnolla on tosi hyvä maine, ja opettajilla on vankka työharjoittelupaikkojen verkosto.

Mareen oli työharjoittelussa maskeeraajana muun muassa oopperassa.

Suljetussa vitriinissä Stadin AO:n Hattulantien toimipaikan käytävällä on esimerkkejä esitys- ja teatteritekniikanlinjan tekemisistä. Heijastuksessa Tessa Mareen.

Kansainvälisiä työmahdollisuuksia

– Kansainvälistä vaihtoa suosittelen minkä tahansa tutkinnon suorittajalle.

Hän huomauttaa, että vaikka koulu auttaa esimerkiksi sopivan koulutuspaikan etsimisessä, oma-aloitteisuus ei ole ollenkaan pahasta. Sitä tarvitaan maailmalla.

Moni opiskelija pohtii, riittääkö kielitaito kansainväliseen harjoitteluun. Mareenin mielestä suomalaiset ovat liian vaatimattomia. Meillä on hyvä kielitaito moniin muihin kansallisuuksiin verrattuna.

Älypuhelinten aikaan tulkkauskin onnistuu hyvin vaikka Googlen kääntäjän avulla. Sen myös Mareen otti käyttöön, kun oli kosmetologiopintojensa aikana vaihdossa Espanjassa, eikä yksi kollegoista puhunut englantia lainkaan.

Niin, hänellä oli jo ennen esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkintoa kosmetologin tutkinto valmiina.

Seuraavaksi hän aikoo suorittaa vielä hiusalan tutkinnon ja sen jälkeen suunnata maailmalle.

– Sain erityisesti hollantilaisen studion kautta hienoja kontakteja ympäri Eurooppaa. Yksi tärkeä syy kansainväliseen vaihtoon lähdössä on ollut nimenomaan halu päästä jossakin vaiheessa töihin ulkomaille.

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Jussi Helttunen

Kiinnostuitko kansainvälisen osaamisen kerryttämisestä? Lisätietoa saat kansainvälisen toiminnan -sivuilta.

Kiinnostuitko maskeeraajan koulutuksesta? Voit opiskella maskeeraajaksi Stadin AO:ssa!