Rohkeasti mukaan – ammatillinen kilpailutoiminta on huikea mahdollisuus

Julkaistu 4.4.2023, 10:03 Opiskelijat valmistautumassa SAKUstars kisoihin

Stadin AO:n opiskelijana sinulla on huikea mahdollisuus osallistua kilpailutoimintaan, kuten Taitaja-kisoihin ja SAKUstarsiin.

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry.

Seuraava Taitaja-tapahtuma järjestetään Espoossa 8.–11.5.2023.

SAKUstars on valtakunnallinen ikärajaton kulttuurikilpailu kaikille ammattiin opiskeleville. SAKUstarsin tarkoitus on kannustaa ammattiin opiskelevia kulttuuriharrastuksessa ja antaa opiskelijoille mahdollisuus tuoda esiin sellaista osaamista, joka ei oppilaitoksen arjessa välttämättä tule esiin.

Vuoden 2023 valtakunnallisen kulttuuritapahtuman järjestää Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu Kurikan kampuksella huhtikuussa.

Kohti kulttuurikisoja

Stadin AO osallistuu aktiivisesti erilaisiin ammattitaito- ja kulttuurikilpailuihin. Opiskelijoistamme koottu Team Stadi -joukkue on vuosien varrella menestynyt erinomaisesti erilaisissa ammattitaito- ja kulttuurikilpailuissa.

Tänä vuonna SAKUstarsiin lähtee Stadin AO:sta muun muassa 17-vuotias tieto- ja viestintätekniikan opiskelija Leo Korte sekä 26-vuotias logistiikan perustutkinnon opiskelija Aleksandra Snäll.

”Olen lähdössä toista kertaa SAKUstarsiin”, kertoo Leo. ”Viime vuonna en lähtenyt kilpailuun kovin tosissani. Huomasin kisoissa, että siellä oli erittäin taitavaa porukkaa ja olo oli kuin pienellä kalalla isossa meressä. Tänä vuonna lähden kilpailemaan tosissani.”

Leo kilpailee yksinlaulussa, bändisolistina, bändikisassa ja soolosoitinsarjassa, jossa hän soittaa omakirjoittaman bassosoolon.

Aleksandra on lähdössä kilpailuun ensimmäistä kertaa. ”Kilpailen yksinlaulussa ja Taidetta kahdessa tunnissa -sarjassa.”

Suurin syy kilpailutoimintaan osallistumiseen ei kuitenkaan ole itse kilpaileminen, vaan kokemukset sekä itsensä haastaminen. ”Sillä ei ole niin merkitystä, saako paljon pisteitä. Minulle merkityksellisempää ovat kokemukset, yhteisöllisyys ja mahdollisuus verkostoitua”, Leo toteaa.

Kisatoiminnasta eväitä elämään

Aleksandra ja Leo eivät olleet tietoisia kilpailutoiminnasta ennen opintojensa aloittamista. Nyt he ovat erittäin kiitollisia, että kisoja järjestetään joka vuosi. He ovat kiitollisia myös opettajille saamastaan tuesta. ”Vastaanotto oli hyvin positiivinen, kun kerroin opettajille, että lähden kisaamaan”, kertoo Aleksandra iloisesti. Opettajat tukevat ja auttavat koko matkan ajan muun muassa aikatauluhaasteissa.

Molemmat opiskelijat kannustavat osallistumaan kisatoimintaan. Kisatoiminnasta saa Aleksandran mukaan myös oppeja tulevaan elämään: ”Kun olet jännittänyt niin monen ihmisen edessä esiintymistä ja tuonut itseäsi esiin kisoissa, niin esimerkiksi tulevaisuuden työhaastattelut eivät tunnukaan enää niin isoilta ja pelottavilta asioilta!

Stadin AO toivottaa Leolle, Aleksandralle ja kaikille muille Team Stadilaisille paljon tsemppiä ja menestystä kisoihin!

Leo Korte ja Aleksandra Snäll iloisina bänditreeneissä.