Stadin AO:sta edustus ammattitaidon MM-kisoihin Shanghaihin

Julkaistu 8.4.2022, 11:37 Heikka-opettaja ja Lumi-opiskelija hymyilevät tietokoneen äärellä.

Suomen ammattitaitomaajoukkue osallistuu lokakuussa Shanghaissa järjestettävään WorldSkills-kilpailuun. Maajoukkueen riveissä nähdään kaksi opiskelijaa ja kaksi eksperttiä Stadin AO:sta.

Opiskelijamme Lumi Ritarin laji on 3D-peligrafiikka.

”Näin isoon kisaan lähteminen kyllä jännittää, mutta pyrin silti antamaan parhaani”, Lumi kommentoi Shanghaihin lähtemistä.

Lumi Ritari keskittymässä 3D-peligrafiikka-lajin maajoukkuekarsinnoissa
Lumi Ritarin maajoukkuekarsintapäivän tehtävä. Ylärivissä konseptipiirros ja alarivissä 3D-malli
1. kuva: Lumi Ritari keskittymässä 3D-peligrafiikka-lajin maajoukkuekarsinnoissa.
2. kuva: Lumi Ritarin maajoukkuekarsintapäivän tehtävä. Ylärivissä konseptipiirros ja alarivissä 3D-malli.

Tuleva koitos Shanghaissa on peligraafikon todellinen, usean päivän mittainen painetesti. Yleensä kilpailutehtävänä on luoda pelihahmo. Kilpailun aikana hahmosta suunnitellaan kaksiulotteinen konseptikuva, jonka jälkeen hahmo mallinnetaan, teksturoidaan, animoidaan ja viedään pelimoottoriin.

Ammattitaitokilpailu, jossa on saatava lajissa kuin lajissa esittelykelpoista tulosta annetussa ajassa aikaiseksi, on hyvää harjoitusta tulevaa työelämää varten

”Lumi on tosi taitava, hänellä hyvät mahdollisuuden pärjätä WorldSkills-tasolla”, kertoo Stadin AO:n media-alan opettaja, ekspertiksi Shanghaihin lähtevä Heikka Valja.

Heikka Valja, 3D-peligrafiikan ekspertti

Kansainvälisissä ammattitaitokilpailuissa eksperteillä kaksoisrooli: Suomessa ekspertin tehtävänä on valmentaa kilpailijaa kohti MM-kisoja ja itse kisoissa ekspertti toimii tuomarina.

”Valmentajan roolissa on hieno nähdä, miten kilpailija oppii keskittymään valmennusjakson aikana kilpailun kannalta oleellisiin asioihin. On kiehtovaa seurata, kuinka kehitystä tapahtuu sekä ammattitaidossa että taidossa kilpailla”, Heikka pohtii.

Shanghain kisoja siirrettiin pandemian vuoksi

Alun perin ammattitaidon MM-kilpailut oli tarkoitus järjestää Shanghaissa jo vuonna 2021. Pandemiasta johtuen MM-kilpailuja siirrettiin vuodella ja osa kansainvälisistä kilpailuista on järjestetty etänä. 3D-peligrafiikka on luonteeltaan laji, joka on ollut käytännössä helppo siirtää verkkoon. Elokuussa 2021 Stadin AO:n opiskelija, maajoukkuerinkiin kuuluva Mila Kuussaari sai kultaa WorlsSkills Asia Online –kilpailuissa.

WorldSkills Shanghai 2022 järjestään 12.-17. lokakuuta. Suomesta lähtevä delegaatio on terveysturvallisuussyistä tavallista pienempi ja kilpailuissa noudatetaan tarkkoja koronavarotoimia.

Suomen maajoukkueen riveissä WorldSkills Shanghai 2022 -kilpailuun osallistuvat Stadin AO:n opiskelijat Veera Huomo (kauneudenhoito) ja Lumi Ritari (3D-peligrafiikka). Ekspertteinä kilpailuihin lähtevät opettajamme Minna Rissanen (kauneudenhoito) ja Heikka Valja (3D-peligrafiikka).

Pääkuva: Ekspertti Heikka Valja ja WorldSkills-kilpailija Lumi Ritari.
Heikka Valjan potretti, kuvaaja: Kalle Permanto.