Tarjoilijan ammatti haastaa ja palkitsee

Julkaistu 14.6.2022, 9:18 Tarjoilija asettelee jälkiruoka-annoksia esille lounasravintolassa.

Baarimestari Matias Pietarinen Chihuahua Julepista ja tarjoilija Iina Peltonen ravintola Nokasta vierailivat Stadin AO:n Prinsessantien toimipaikassa järjestetyssä Kohti unelmia –tapahtumassa.

Päivän aikana tarjoilijaksi opiskelevat Stadin AO:laiset pääsivät tutustumaan työelämän tarjoamiin mahdollisuuksiin tapaamalla ravintola-alan edustajia. Tapahtumassa luotiin verkostoja työelämään ja löydettiin jopa työssäoppimispaikkoja.

Työssäoppimista, kilpailutoimintaa ja kannustavia opettajia

Alumnimme Matias ja Iina muistavat työssäoppimisen olleen tärkeä inspiraation lähde jo omana opiskeluaikanaan. Iina ehti opiskelujensa aikana työskentelemään ravintola Sipulissa, Haviksessa, Lyonissa ja Tuomarinkylän kartanossa sekä kokin että tarjoilijan tehtävissä.

”Älkää pelätkö haastaa itseänne. Ottakaa kaikki irti mitä saatte harjoittelupaikoistanne ja uskaltakaa olla oma itsenne. Mutta ehkä tärkeimpänä neuvona on se, että aloittakaa verkostoituminen niin aikaisin kuin mahdollista,” Matias muistuttaa.

Matias Pietarinen on nykyään baarimestari ja työskentelee Chihuahua Julepissa.

Erilaiset ammattitaitokilpailut ovat värittäneet Matiaksen opintoja ja uraa. Muun muassa Taitajassa kilpaillut Matias kokee opiskeluaikaisen kilpailuvalmennuksen kehittäneen hänen itseluottamustaan. Siksi hän käy itse nyt alan ammattilaisena auttamassa Prinsessantien toimipaikassa kilpailuvalmennuksessa aina ehtiessään.

Kilpailuinnostuksensa sytyttäjänä Matias kiittää entistä opettajaansa Veikko Hyvöstä. Myös Iina muistelee Veikkoa huikeana salityöskentelyn salojen avaajana.

Tarjoilijan ammattitutkinnon lisäksi Matias ja Iina ovat ehtineet opiskella uransa aikana myös muuta. Matias on valmistunut restonomiksi Haaga-Heliasta ja Iina ehti ennen tarjoilijaopintoja kouluttautumaan kokiksi työharjoittelupainotteisella ylioppilaslinjalla.

Iina Peltonen palkittiin vuonna 2018 ”ravintola-alan Oscarilla”.

Iinan päätös kouluttautua tarjoilijaksi syntyi kokkiopintojen aikana:

”Kokiksi kouluttautumisen aikana on jakso, jossa kaikki treenaavat myös salityöskentelyä. Muut luokkalaiseni pitivät salityöskentelyä epämiellyttävänä, mutta itse huomasin nauttivani siitä. Kokiksi valmistuttuani päätin opiskella vielä niin sanotun tarjoilijan lisäkoulutuksen.”

Palkittuja ammattilaisia

Ravintola-alalla käydään kovaa kilpailua, ihan konkreettisesti. Matias voitti syksyllä 2021 pronssia Vuoden tarjoilija –kilpailussa.

”Tykkään haastaa itseäni ja astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle, sillä silloin oppii parhaiten. Kilpailut ovat myös erinomainen tapa verkostoitua ja luoda omaa henkilökohtaista brändiä. Tulen jatkossakin osallistumaan ravintola-alan kilpailuihin. Seuraavana vuonna sitten kiillotellaan pronssi kullaksi”, Matias suunnittelee.

Iina on saanut tunnustusta Pro Gaalassa. ”Ravintola-alan Oscareissa” alan omat osaajat asettavat ehdokkaat ja vuonna 2018 Iina oli ehdolla ravintola-alan parhaaksi asiakaspalvelijaksi. Yleisön kommenttien ja tuomarin päätöksellä Iina vei voiton kotiin.

”Voi sitä tuuletuksen määrää, kun kuulin että voitto kolahti kohdalleni, MORO!”, Iina muistelee voittotunnelmia.

Ravintola- ja catering-alan perustutkintoon voi opiskella Stadin AO:ssa Prinsessantien toimipaikassa Roihuvuoressa. Lue lisää tutkinnosta.