”Toiselle asteelle siirtyminen jännitti – aivan suotta!”

Julkaistu 11.11.2022, 11:27 Opsikelija Erkki Madisson.

Toiselle asteelle siirtyminen on usein ensimmäisiä isoja valintoja, jonka nuori itse tekee. Aiemmin peruskoulussa näin isoja päätöksiä ei tarvitse tehdä.

– Toiselle asteelle siirtymiseen latautuu paljon odotusta, kertoo kuraattori Sanna Kattelus-Mäkisalo.

Osa toiselle asteelle siirtyjistä on saattanut käydä ennen yhteishakua tulevassa oppilaitoksessa vierailulla, jolloin siitä on syntynyt jonkinlainen mielikuva.

Odotukset ovat tyypillisesti korkealla, ja samaan aikaan saattaa jännittää, osuiko oma valinta oikeaan.

Mieltä voi painaa kysymys, kuinka hyvin sovin muiden opiskelijoiden joukkoon. Jaanko muiden kanssa samanlaisen arvomaailman? Ovatko muut kiinnostuneet samoista asioista kuin minä?

Porukkaan sopimista mietitään syksyn alussa usein enemmän kuin sitä, oliko valinta opiskelujen sisällöstä se oikea.

– Kannustan olemaan avoin kaikenlaisille ihmisille. Vaikka kiinnostuksen kohteet eivät olisi samat kuin itsellä, niistä voi syntyä hienoa vuoropuheluja, Kattelus-Mäkisalo sanoo.

Jo samassa oppilaitoksessa aloittaminen yhdistää opiskelijoita. Siinä on hyvä pohja, joka voi auttaa löytämään uusia yhteisiä kiinnostuksen kohteita.

– Riittää, että mieli on avoin.

Muista myötätunto!

Toisen asteen alussa opiskelijoita saattaa stressata myös epätietoisuus tulevista opinnoista: ovatko oppiaineet vaikeita, kuinka hyvin pärjään muiden mukana, jaksanko?

Kattelus-Mäkisalo kehottaa olemaan itselleen myötätuntoinen ja muistamaan, että muutkin juuri aloittaneet ovat uuden äärellä. Ihmiset omaksuvat asioita eri tahtiin ja sopeutuvat uusiin ympäristöihin eri tavoin. Oma aikansa menee kaikilla, mikä tulee hyväksyä.

Kattelus-Mäkisalo toivookin, etteivät toiselle asteelle siirtyvät antaisi turhan paljon painoa kuulopuheille tai anonyymien ihmisten some-postauksille, sillä niistä voi tulla aivan turhaa stressiä.

”Opiskelu Stadin AO:ssa jännitti etukäteen”

Erkki Madisson on opiskellut syksystä alkaen Stadin AO:ssa Sturenkadun toimipaikassa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnossa tietoverkkoasentajaksi. Hän on ollut ala-asteelta asti kiinnostunut tietokoneiden maailmasta ja halusi yhteishaun aikaan löytää paikan mahdollisimman oikealta alalta.

– Onneksi pääsin tänne opiskelemaan, hän toteaa nyt lyhyen kokemuksen perusteella.

Hän on hyvillään, että yläasteen aikana häntä vanhempi oppilas oli auttanut tutustumaan tietoverkkoasentamiseen. Hän auttoi pääsemään myös ohjelmointiin sisälle.

Madisson kertoo, että hän aikoo panna hyvän kiertämään ja auttaa puolestaan itse muita, jotka tarvitset tutorointia.
Vaikka ala oli hyvin tiedossa, opiskelu Stadin AO:ssa jännitti siitä huolimatta etukäteen.

– Opiskelu täällä on kuitenkin ollut mahtavaa. On ollut helppo sopeutua uudenlaiseen opiskeluun, ja sain hyvin pian kaksi hyvää ystävää.

Madissonilla ja uusilla ystävillä on tietokonemaailmasta valmiiksi erilaista osaamista ja erilaisia kokemuksia, joten he pääsevät jakamaan toisilleen omaa tietoaan.

Opiskelu ei ainakaan alun perusteella ole ollut liian tiukkaa, vaan tehtävistä on selvinnyt hyvin. Madisson onkin päättänyt keskittyä nyt opiskeluun ja hoitaa tutkinnon kunnolla loppuun asti.

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuva: Jussi Helttunen

Pääkuvassa Erkki Madisson, joka on ollut tyytyväinen opintojensa aloitukseen Stadin AO:ssa.

Uutinen löytyy kokonaisuudessaan Helsingin kaupungin verkkosivuilta.