UkrainaTeam ohjaa toisen asteen ja vapaan sivistystyön palveluihin

Julkaistu 10.6.2022, 12:11 Ukraina-aiheinen kuvituskuva

Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen seurauksena Suomeen on hakeutunut tilapäisen suojelun piiriin runsaasti ukrainalaisia. Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle päätettiin maaliskuun alussa perustaa UkrainaTeam, joka tukee Ukrainasta saapuneita toisen asteen ja vapaan sivistystyön ohjausprosessissa.

UkrainaTeamin toimintaa organisoidaan Stadin AO:n hakutoimiston kautta. Opiskelu- ja työelämäpalveluihin hakeutumista on kehitetty maaliskuusta alkaen, ja parhaillaan suunnitellaan ja toteutetaan sisältöjä kesä-heinäkuulle.

”UkrainaTeamin toimintaideologia perustuu erityisesti siihen, että voimme tarjota toisen asteen palveluihin hakeutuvalle yhden vastaanottavan tiimin, jonka avulla ohjataan tarvittaviin toimiin”, kertoo Stadin AO:n apulaisrehtori Petri Kallionpää.

Tavoitteena työllistyminen tai suomen kielen opinnot

UkrainaTeamissa on mukana useita tekijöitä: nivelvaiheen asiantuntijoita, opinto-ohjaajia ja opintosihteeri hakutoimistosta, yrityskoordinaattoreita osaamiskeskuksesta sekä kuraattori, psykologi ja terveydenhoitaja. Ohjauksen tavoitteena on saada henkilö joko työllistymään, jolloin hän voi osallistua Stadin AO:n järjestämiin työllisyyttä edistäviin palveluihin, tai suomen kielen opintoihin, jolloin ohjauksen vastinparina toimivat Helsingin työväenopisto ja Helsingin aikuislukio.

UkrainaTeamin rakenne on joustava, joten toimintaa voidaan suunnata kulloistenkin tarpeiden mukaan. Tästä hyvä esimerkki on kesän toiminta, joka parhaillaan on käynnistymässä niin Stadin AO:ssa kuin Helsingin aikuislukiossa.

Lisäksi Helsingin työväenopistossa jatkuu suomen kielen opiskelu kesän alkuviikoille asti. Kesän aikana suomen kielen opintoja tarjoaa Helsingin aikuislukio, Stadin AO:n keskittyessä erityisesti työllisyyttä parantaviin toimiin ja ohjaukseen.

Henkilöstö loi kesäajan kokonaisuuden

UkrainaTeamissa on kesä-heinäkuussa Stadin AO:sta lähes 20 työntekijää, joten toimintaa saadaan organisoitua runsaasti. Mukana on niin opettajia, työvalmentajia, monikielisiä ohjaajia kuin yrityskoordinaattoreita. Stadin AO:n osalta kesän toiminta toteutetaan pääsääntöisesti Teollisuuskadun toimipaikassa.

”Meillä on innostunut, osaava ja aikaansaava henkilöstö, joka on nopealla aikataululla luonut kesä-heinäkuulle ukrainalaisia palvelevan kokonaisuuden”, sanoo kesän toteutusta koordinoimassa ollut koulutuspäällikkö Satu Suihkonen.

Painopiste ja tavoite kesän toiminnassa on lisätä ukrainalaisten valmiuksia työllistymiseen – ohjauksen, tutustumisten ja erilaisten työnsaantia parantavien toimien avulla. Näitä ovat esimerkiksi CV-pajat, työturvallisuuskortit ja hygieniapassit.

Toiminnassa on pyritty huomioimaan myös se, että monilla osallistujilla on pieniä ja kouluikäisiä lapsia. ”Osa toiminnasta on suunniteltu niin, että lapset voivat olla siinä mukana”, Suihkonen kertoo.
Kokonaisuudessaan UkrainaTeamin toiminnassa tärkeänä osana on yhteistyö eri sidosryhmien kanssa. Suomen punainen risti ja Vallilassa toimiva Ukraina Help Center ovat hyviä esimerkkejä yhteistyön monimuotoisuudesta.

”Erityisen hienoa on, että yritykset ovat lähestyneet Stadin AO:ta – ne ovat valmiina työllistämään ukrainalaisia matalalla kynnyksellä”, toteaa Petri Kallionpää.