Ammattitaito- ja kulttuurikilpailut innostavat ja palkitsevat monella tavalla

Julkaistu 11.5.2021, 6:18 Johanna Lackmanin kaksi teosta SAKUstars-kilpailuista. Toisessa kuvassa Mallin mukaan -sarjasta piirrety saappaat. Toisessa kuvassa Taidetta kahdessa tunnissa -sarjassa syntynyt naisfiguuri.

Vuosittain ammattiin opiskeleville tarjoutuu useita mahdollisuuksia laittaa osaamisensa testiin erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpaluissa, joissa mitellään sekä ammattitaitoa että luovaa osaamista vaativissa tehtävissä. Stadin AO:ssa media-alan kuvallisen ilmaisun osaamisalaa opiskeleva Johanna Lackman on kisakonkari, joka on kilpaillut useampaan otteeseen Team Stadin edustajana ammattitaito- ja kulttuurikilpailuissa.

”Osallistuin ensimmäistä kertaa Taitaja-kilpailuun keväällä 2019 opettajani innostamana. Ensin en käsittänyt miten iso kilpailu Taitaja on, mutta kun pääsin finaaliin Joensuuhun, tajusin homman nimen. Taitajassa kilpailuinto iski ampiaisen lailla,” Johanna muistelee.

Taitajan jälkeen vuorossa on ollut kulttuurikilpailu SAKUstars, johon Johanna on osallistunut sekä 2020 että 2021. SAKUstarsissa Johannan lajeja ovat olleet Taidetta kahdessa tunnissa ja Mallin mukaan. Kevään 2021 Taitajissa Johanna pääsi semifinaaleihin asti. Finaalipaikan menetys ei kuitenkaan ole harmittanut liikaa, sillä kilpaileminen itsessään on Johannalle palkitsevaa.

”Minulle kilpailemisessa ei ole tärkeintä sijoitus vaan se, että olen saanut ylittää itseni. Pieni kisastressi puskee aina hieman pidemmälle. Kilpaillessa saan tuoda esille oman osaamiseni laajuuden eri tavalla, kun vaikka luokassa,” pohtii Johanna syitä kisainnolleen.

Johanna Lackmanin teos Mallin mukaan -sarjasta SAKUstars-kilpailussa, maalaus korollisista nilkkakengistä.

Kilpaileminen kehittää ja kertoo osaamisesta

Kilpailuihin osallistuminen vaatii aikaa ja sitoutumista. Siksi monet pohtivat, onko kilpaileminen kaiken vaivan arvoista. Johannan mukaan kilpailutoimintaan osallistuminen antaa enemmän kuin ottaa.

”Jos pääsee Taitaja-finaaliin, se kertoo omasta ammattitaidon tasosta alan ammattilaisille. Kilpailu tunnetaan ympäri Suomen ja tuomarit ovat alojensa kokeneita ammattilaisia. Merkitä Taitaja-finaaliin osallistumisesta CV:ssä kertoo työnantajille paljon,” Johanna muistuttaa.

Ammattitaitokilpailuun valmistautuminen ja siinä pärjääminen vaatii luonnollisesti ammattiosaamista sekä sen kehittämistä. Mutta entä kulttuurikilpailu? Millaisesta osaamisesta esimerkiksi SAKUstarsissa pärjääminen kertoo?

”Kilpailuja yhdistää se, että niissä vaaditaan ominaisuuksia, joita työelämässä arvostetaan. SAKUstarsiin osallistuminen edellyttää luovaa ongelmanratkaisukykyä, itsensä haastamista, aikataulussa pysymistä ja tehtävänannon ymmärtämistä. Kilpailuun liittyvä terve stressi imitoi hyvin työelämän aikatauluja ja paineita. Itse osallistuin Taitajiin parilajissa ja se opettaa paljon tiimityöstä. Kaikkia näitä taitoja tarvitaan niin peliteollisuudessa kuin muussakin työelämässä,” Johanna toteaa.

Jos kilpaileminen houkuttaa, Team Stadin riveistä on mahdollista ponnistaa kansallisten kilpailujen lisäksi jopa maajoukkue-edustajaksi kansainvälisille kilpailuareenoille.

”Tärkeintä kilpailemisessa on se, että saa haastaa itseään ja omaa osaamistaan. Jos voitto tulee, siitä iloitaan, mutta jokaisesta kilpailusta tullaan kotiin ison palkinnon kanssa, vaikka sijoitusta ei olisi tullut. Kisoissa pääsee antamaan parastaan, ylittämään itsensä ja tutustumaan ihmisiin, jotka tekevät kanssasi samaa asiaa todella korkeatasoisesti,” Johanna kannustaa kilpailemisesta kiinnostuneita opiskelijoita.

Johanna Lackmanin teos Taidetta kahdessa tunnissa -sarjasta SAKUstars-kilpailussa, monimateriaalinen naisfiguriini.

Lue lisää Team Stadista ja tulevista kilpailuista kilpailutoiminnan sivulta tästä linkistä.

KUVAT: Johanna Lackman. Ensimmäinen teos SAKUstars-kilpailusta, Mallin mukaan -sarjasta. Toinen teos SAKUstars-kilpailusta, Taidetta kahdessa tunnissa -sarjasta.