Olet maahanmuuttaja ja haluat tehdä työtä turvallisuusalalla esimerkiksi vartijana. Sinulla voi olla jo ammatti, mutta haluat vaihtaa turvallisuusalalle. Koulutuksen tavoite on, että koulutuksen jälkeen voit hakea työtä, jossa pitää osata turvallisuusalan taitoja.
Koulutuksen aikana opiskelet ammatillista suomen kieltä, yhteiskuntatietoutta ja työelämävalmiuksia. Opiskelet myös turvallisuusalan korttikoulutuksia, esimerkiksi vartijakortti ja järjestyksenvalvojakortti. Korttikoulutusten jälkeen teet korttikokeet. Saat myös valmennusta työnhakuun. Lisäksi suoritat ammatillisen tutkinnon osan häiriö- ja onnettomuustilanteissa toimiminen (15 osp).
Koulutus ja kokeet eivät maksa sinulle mitään. Hyväksytyn korttikoulutuksen jälkeen voit pyytää lupaa poliisilta, jotta saat tehdä turvallisuusalan työtä. Poliisilta haettavat vartija- ja järjestyksenvalvojakortit ovat maksullisia ja sinä maksat ne itse.
Opiskelet turvallisuusalaa teoriassa ja käytännössä. Aluksi opiskelet suomen kielellä turvallisuusalan ammattiasioita. Saat myös tietoa yhteiskunnasta sekä työelämästä. Koulutuksen aikana voit opiskella esimerkiksi seuraavia aiheita koulussa ja työpaikalla:
– s2-tuettu suomen kieli ja ammatillinen viestintä
– vartijan peruskoulutus
– järjestyksenvalvojan koulutus
– voimankäyttö
– lisävoimankäyttövälineet
– turvallisuusalan lainsäädäntö ja viranomaisyhteistyö
– asiakaspalvelu
– työ- ja urasuunnittelu sekä työnhaun valmennus
– häiriö- ja onnettomuustilanteissa toimiminen (15 osp), ammatillisen tutkinnon osa
Opiskelun aikana voit suorittaa yhden tai useamman osan ammatillisesta perustutkinnosta tai ammattitutkinnosta. Näytät osaamisesi joko työpaikalla tai oppilaitoksessa. Koulutuksen jälkeen voit jatkaa opintoja koulussa tai voit tehdä työtä ja opiskella työn ohessa oppisopimuskoulutuksessa.
Opiskelu on monimuotoista. Se on lähiopetusta koulussa, ohjattua etäopiskelua, itseopiskelua ja mahdollisesti myös työpaikalla oppimista. Opinnoissa onnistuminen vaatii paljon työtä. Sinun on oltava valmis opiskelemaan myös itsenäisesti koulupäivän jälkeen.
Koulutus toteutetaan ajalla 5.2.2024 – 19.12.2024. Lähiopetuspäivät koulussa ovat arkisin pääasiassa kello 8.00-16.00. Kun opiskelet työpaikalla, noudatat työpaikan työaikoja. Työ voi olla vuorotyötä. Sinun täytyy pystyä liikkumaan pääkaupunkiseudun alueella työpaikoille, joissa suoritat työssäoppimisjakson.
Koulutuksen loma-aika 14.- 18.10.2024
Lähiopetus: Stadin ammatti- ja aikuisopisto, Sturenkatu 18-22, 00510 Helsinki
Koulutus, testit ja kokeet ovat maksuttomia. Poliisilta haettavien vartija- tai järjestyksenvalvojakorttien maksut opiskelija maksaa itse.
Koulutuksen jälkeen voit jatkaa opintoja koulussa, tehdä työtä tai tehdä työtä ja opiskella työn ohessa oppisopimuskoulutuksessa.
Hae koulutukseen TE-toimiston sivuilla. Voit myös jättää paperihakemuksen työ- ja elinkeinotoimistoon / kuntakokeiluun.
Jos täytät sähköisen hakemuksen ilman pankkitunnuksia, vahvista hakemuksesi TE-toimistossa/kuntakokeilussa ennen hakuajan päättymistä. Koulutushakemuksesi käsittelyä voit seurata www.te-palvelut.fi > Oma asiointi > Koulutushakemus.
Huomioithan, että koulutushakemus on sitova, eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Jättämällä koulutushakemuksen sitoudut osallistumaan koulutuksen valintatilaisuuteen ja aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Mikäli perut hakemuksen, et osallistu koulutuksen valintatilaisuuteen, tai et aloita koulutusta, TE-toimisto/kuntakokeilu selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen (TTL 2 a luku 9 § 7 a-7 b sekä 2 a luku 10 §).
Tietoa työvoimakoulutuksesta ja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista saa puhelimitse p. 0295 020 702 ma-pe klo 9-16.15 tai www.facebook.com/koulutusneuvonta tai nettisivuilta https://tyomarkkinatori.fi/info/valtakunnalliset-neuvontapalvelut/henkiloasiakkaan-neuvontapalvelut/koulutusneuvonta, jossa chat-palvelu ma-pe 9-16.
VALINTAPERUSTEET
· Olet täysi-ikäinen.
· Olet työtön työnhakija, tai saatat jäädä pian työttömäksi, tai haluat vaihtaa ammattia.
· Olet nuhteeton. Et ole tehnyt rikoksia.
· Olet sopiva ihminen turvallisuusalalle. Pysyt rauhallisena myös vaikeissa tilanteissa.
· Sinulla on hyvä fyysinen ja psyykkinen terveys.
· Olet luotettava. Osaat tehdä työtä yksin sekä yhdessä toisten kanssa.
· Sinulla on työlupa.
· Voit osallistua koulutukseen joka päivä klo 8-16 välisenä aikana.
· Sinulla on riittävän hyvä suomen kielen taito (A2.2) ja haluat parantaa kielitaitoasi.
Koulutuksen järjestäjä kutsuu tekstiviestillä hakemusten perusteella esivalitut hakijat viikoilla 2-3 järjestettäviin kartoitushaastatteluihin (Stadin AO, Sturenkatu 18-22). Haastattelujen jälkeen opiskelijavalinnat vahvistetaan yhdessä TE-palvelujen kanssa. Koulutuksen järjestäjä lähettää koulutukseen hyväksytyille tiedon hyväksynnästä tekstiviestillä.
Turvallisuusalan työ on vaativaa asiakaspalvelutyötä. Se on usein vuorotyötä ja sitä tehdään monissa paikoissa. Koulutuksen osana voi olla työssäoppimisen jakso. Silloin voit olla asiakaspalvelutehtävissä, esimerkiksi vartijan, järjestyksenvalvojan, aulapalvelijan tai kiinteistönhoitajan mukana harjoittelemassa turvallisuusalan työtä erilaisissa työpaikoissa.
Katariina Kilpi, opettaja
katariina.kilpi(at)edu.hel.fi
Päivitetty 12.6.2023