StadinAO / Opiskelijan omat sivut / Kilpailutoiminta

Kilpailutoiminta

Ihmisiä Taitaja-finaalissa

Stadin AO osallistuu aktiivisesti erilaisiin ammattitaito- ja kulttuurikilpailuihin. Opiskelijoistamme koottu Team Stadi -joukkue on vuosien varrella menestynyt erinomaisesti erilaisissa ammattitaito- ja kulttuurikilpailuissa. 

Kilpailumahdollisuuksia on pitkin lukuvuotta ja niistä tiedotetaan opiskelijoita ja opettajia erikseen. 

Taitaja

Taitaja 2024, Kuopio 20.–23.5.2024, ”Ylpeästi ammattilainen”

Taitaja 2025, Turku

Taitaja 2026, Seinäjoki

Taitaja 2027, Lahti (järjestetään samanaikaisesti kansainvälisen Abilympics-kilpailun kanssa, kilpailupaikka Helsingin messukeskus)

Taitaja on vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa ammatillisen perustutkinnon opiskelijat kilpailevat ammattitaidon suomenmestaruudesta noin 45 eri ammattialalla. Kilpailuun voi osallistua kilpailuvuonna 21 vuotta täyttävät ja sitä nuoremmat ammatillisen perustutkinnon opiskelijat. 

Vuosittain Taitajassa järjestetään myös muutamia ikärajattomia kilpailulajeja. Kilpailulajeissa omissa sarjoissa nähdään myös kansainvälisiä kilpailijoita sekä lukio- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita näyttämässä osaamistaan. Kilpailuun osallistuminen on osa opintoja ja kilpailun perusosallistumiskuluista vastaa oppilaitos. 
 
Taitaja-tapahtumassa järjestetään TaitajaPlus-kilpailu, joka on tarkoitettu ammatillisessa perustutkinnossa opiskeleville nuorille, joille on laadittu henkilökohtaista opiskelua koskeva suunnitelma. 
 
Taitaja ja TaitajaPlus ovat kaksivaiheisia kilpailuja, joissa semifinaalin kautta edetään finaaliin. Ennen valtakunnallisia semifinaaleja voidaan tarvittaessa järjestää oppilaitoksen sisäisiä karsintakilpailuja. 

Taitajan vuosittaiset semifinaalikilpailut järjestetään eri oppilaitoksissa viikolla 5. Tarkemmat tiedot kunkin vuoden Taitaja-tapahtumasta voi lukea järjestäjän verkkosivuilta

Taitaja-tapahtumassa järjestetään myös Taitaja9-finaalikilpailu, joka on tarkoitettu perusopetuksen 7.–9.-luokkalaisille. Taitaja9 on kolmivaiheinen joukkuekilpailu. 

Stadin AO:ssa järjestetään vuosittain Taitaja9:n Helsingin alueen paikalliskilpailu, johon voivat osallistua kaikki Helsingin alueen joukkueet. Paikalliskilpailun jälkeen järjestetään Etelä-Suomen Taitaja9-verkoston yhteistyöoppilaitoksissa aluekilpailu, josta valitaan edustajat finaaliin. 

EuroSkills

EuroSkills 2025, Herning (Tanska) 9.–13.9.2025 

EuroSkills 2027, Dusseldorf (Saksa)

EuroSkills-kilpailu on ammattiosaamisen euroopanmestaruuskilpailu, joka järjestetään parillisina vuosina. Tapahtuma on tarkoitettu kilpailuvuonna 25 vuotta täyttäville tai sitä nuoremmille ammattiosaajille. Kilpailuun valitaan lajikohtaisesti valtakunnallisten karsintakilpailujen kautta ammattitaidon kilpailulajeissa, joissa on suunnitelmallinen valmennustoiminta, jota koordinoi lajikohtainen lajipäällikkö. 

Valtakunnallisen karsintakilpailun kautta esitetään nimettäväksi Skills Finland ry:lle lajikohtainen maajoukkue-edustaja. Kilpailuun valmentautuminen on suunnitelmallista ja sitä johtaa Skills Finland ry. 

Maajoukkue-edustajaksi valittu henkilö edustaa Suomea ja Suomen ammatillista koulutusta kansainvälisessä kilpailussa ja muissa erikseen sovittavissa tapahtumissa. Kilpailija sitoutuu valmennukseen sekä edustamaan taustatahoaan erikseen sovittavissa tilanteissa ja tapahtumissa. 
 
Kilpailulajien valmennusryhmiin osallistumisesta saa lisätietoa omalta opettajalta ja Stadin AO:n kilpailutoiminnan koordinaattorilta. 
 
Kilpailuun osallistuminen on osa opintoja, jolloin kilpailun perusosallistumiskuluista vastaa oppilaitos. 

WorldSkills


WSC2023 Lyon, France, 13.–16.9.2023, “Where there is a skill, there is a way”
WorldSkills 2026, Shanghai, China 

WorldSkills-kilpailu on ammattiosaamisen maailmanmestaruuskilpailu, joka järjestetä parittomina vuosina. Tapahtuma on tarkoitettu kilpailuvuonna 22 vuotta täyttäville tai sitä nuoremmille ammattiosaajille. Kilpailuun valitaan lajikohtaisesti valtakunnallisten karsintakilpailujen kautta ammattitaidon kilpailulajeissa, joissa on suunnitelmallinen valmennustoiminta, jota koordinoi lajikohtainen lajipäällikkö. 

Valtakunnallisen karsintakilpailun kautta esitetään nimettäväksi Skills Finland ry:lle lajikohtainen maajoukkue-edustaja. Kilpailuun valmentautuminen on suunnitelmallista ja sitä johtaa Skills Finland ry. 

Maajoukkue-edustajaksi valittu henkilö edustaa Suomea ja Suomen ammatillista koulutusta kansainvälisessä kilpailussa ja muissa erikseen sovittavissa tapahtumissa. Kilpailija sitoutuu valmennukseen sekä edustamaan taustatahoaan erikseen sovittavissa tilanteissa ja tapahtumissa. 
 
Kilpailulajien valmennusryhmiin osallistumisesta saa lisätietoa omalta opettajalta ja Stadin AO:n kilpailutoiminnan koordinaattorilta. 
 
Kilpailuun osallistuminen on osa opintoja, jolloin kilpailun perusosallistumiskuluista vastaa oppilaitos. 

SAKUstars-kulttuurikilpailu

SAKUstars on valtakunnallinen ikärajaton kulttuurikilpailu kaikille ammattiin opiskeleville. Kilpailla voi eri taiteenlajeissa esimerkiksi musiikissa, kuvataiteissa, tanssitaiteissa, sanataiteissa, näyttämötaiteissa ja talentissa. Kilpailuissa on sarjoja sekä ennakkoon lähetettäville töille että paikan päällä livenä esitettäville ja tehtäville kilpailutöille. Tapahtuma järjestetään vuosittain eri oppilaitoksissa. SAKUstars kilpailuun osallistuminen on osa opintoja.

Stadin AO:n opiskelijat voivat ilmoittautua kilpailuun oman toimipaikan SAKUstars-yhdyshenkilönä toimivalle opettajalle. Opettaja keskustelee opiskelijan kanssa eri lajeista, ennakko- ja livesarjoista ja kilpailuun osallistumisen käytännönjärjestelyistä. Kisaan ilmoittautumisen viimeinen ajankohta on vuoden alussa helmikuussa. Stadin AO vastaa kilpailuista syntyvistä kustannuksista kilpailun aikana (ilmoittautumismaksu, kisamatka, yöpyminen, ruokailut).

SAKUstars -joukkueenjohtaja vuosina 2021-2023 on lehtori Pia Korpela (etunimi.sukunimi @edu.hel.fi). 

Seuraavat kilpailut järjestää SASKY Ikaalisissa 23.–25.4.2024 teemalla ”Osaavat luovat maailmoja”.

Tarkempaa tietoa SAKUstars-tapahtumasta voi lukea järjestäjän verkkosivuilta.

Kuvan lähde: Taitaja -materiaalipankki