Media-alan ammattilaiseksi oppisopimuksella

Julkaistu 4.10.2021, 12:54 Media-alan opiskelija Robert Simonsuuri.

Oppisopimuskoulutuksessa yhdistetään joustavasti opiskelu ja työ. Ammatti opitaan käytännönläheisesti työtä tehden, ja osaamista täydennetään opinnoilla oppilaitoksessa.

Opiskelijan tulee itse etsiä oppisopimustyöpaikka, joka voi hyvin olla esimerkiksi nykyinen työpaikka tai kesätyöpaikka. Stadin AO:ssa on mahdollista suorittaa oppisopimuksella mikä tahansa toisen asteen ammatillinen tutkinto tai tutkinnon osa.

Oma-aloitteisuudella onnistuu

Robert Simonsuuri, 23, tarttui mahdollisuuteen opiskella ammattiin töitä tehden, ja lähti suorittamaan media-alan tutkintoa oppisopimuksella. Pitkään eri työpaikoissa työskennellyt ja yliopistoihinkin hakenut Simonsuuri sai idean oppisopimukseen isältään.

”Isäni keksi, että kouluihin hakemisen sijaan voisin mennä töihin oppisopimuksella hänen firmaansa, kun AV-ala kuitenkin kiinnostaa minua. Parhaiten oppii, kun tekee vaan”, Simonsuuri kertoo.

Aluksi Robert Simonsuuri selvitteli itsenäisesti oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksia, ja otti sitten yhteyttä Stadin AO:n oppisopimuspalveluihin. Pian media-alan koulutustarkastaja tuli vierailemaan yrityksessä, jossa Simonsuurii tulisi työskentelemään.

”Kävimme yhdessä läpi asioita – työnantaja, koulutustarkastaja ja minä. Teimme suunnitelmaa, miten etenemme. Sen jälkeen media-alan opettaja oli yhteydessä ja hänen kanssaan laadittiin opintosuunnitelma”, Simonsuuri toteaa.

Robert Simonsuuren tavoitteena on suorittaa koko tutkinto oppisopimuksella. ”Ei tämä prosessi maailman helpoin ole ollut, mutta ei myöskään mahdoton. Jos on oma-aloitteisuutta, niin onnistuu varmasti.”

Tasavertainen tiimin jäsen

Simonsuuren mukaan alkuun voi tuntua, ettei oppisopimusopiskelijaa oteta työpaikalla tosissaan. ”Olen ollut kaksi vuotta alalla. Alusta asti on annettu vastuuta ja haastavia tehtäviä, mutta nykyisin niitä tulee selkeästi enemmän. Koen, että minua pidetään hyvänä ja arvokkaana työntekijänä”, Simonsuuri kertoo kokemuksestaan.

”Kun osoittaa, että on todellakin kiinnostunut ja haluaa oppia, niin kyllä se huomataan. Mutta jos työpaikalla vaan pyörittelet peukaloita tai on puhelimella, niin totta kai palautekin on sen mukaista.”

Robert Simonsuurelle on oppisopimuksen myötä nimetty työpaikkaohjaaja, mutta hän kokee oppineensa paljon myös muilta yrityksen työntekijöitä. Usein ei ole tarvinnut edes kysyä apua, kun avuliaita työkavereita on ollut koko ajan saatavilla. ”Jokainen haluaa jakaa omia niksejään. Jos on ollut hiljaista, olen tehnyt omia projekteja tai harjoitellut miksaamista nettitutoriaalien kautta. Kenttätyöt tehdään aina kentällä ja ne ovat aina oikeita keikkoja”, Simonsaari kertoo.

Opinnot etenevät hyvää vauhtia

Robert Simonsuuri on käynyt opettajansa kanssa läpi, mitä osaamista pitää vielä täydentää ja missä aikataulussa se tehdään. Näyttöjä media-alan opiskelija on jo suorittanut, mutta vielä puuttuu esimerkiksi sosiaalisen median, valokuvauksen sekä yhteisten tutkinnon osien eli YTO-opintojen näytöt.

Koronapandemian takia valokuvauksen opetus oli etäopetusta, jonka Simonsuuri koki hankalaksi. ”Läsnäopetus olisi ollut paljon helpompaa. Olen kokenut tämän tosi vaativaksi, koska on pitänyt itse selvittää ja järjestää erilaisia valokuvaustilanteita. Työryhmässä asiat olisivat sujuneet paljon jouhevammin.”

Simonsuuren tavoitteena on valmistua keväällä 2022. Tavoite on pysynyt realistisena, korona-ajasta huolimatta. Jatko-suunnitelmistaan hän ei vielä ole täysin varma, mutta joitakin ajatuksia pyörii jo mielessä.

”En ole vielä ihan varma mitä teen valmistumisen jälkeen, on niin monia mahdollisuuksia. Jos pystyn, jatkan todennäköisesti opintojani. Haluaisin ulkomaille, kotimaisista oppilaitoksista kiinnostaisi Aalto-yliopiston äänilinja ja Sibelius-Akatemia. Metropolia on myös yksi vaihtoehto.”

Lopuksi Robert Simonsuuri haluaa sanoa terveisensä tuleville oppisopimusopiskelijoille. Hänestä tärkeää opiskelijana on olla kiinnostunut. ”Tekemällä oppii, vaikka alussa voikin tuntua vaikealta. Tilanne helpottuu sitä mukaa, mitä pidemmälle oppisopimusta mennään.”

”Kuvittele olevasi alan ammattilainen, ja tee joka kerta parhaasi – se riittää. Tee työsi tosissaan, mutta pilke silmäkulmassa. Arvosta itseäsi”, Simonsuuri kannustaa.

Valtakunnallista oppisopimusviikkoa vietetään 4.–10.10.2021. Lue lisää oppisopimuksesta nettisivuiltamme.