Stadin AO valmentaa opiskelijoita innovatiiviseen ja ratkaisukeskeiseen yrittäjyyteen

Julkaistu 17.5.2024, 6:41 Runo Merivirta esittelee verhoilemaansa rahia.

Iloisen värinen rahi odottaa uutta omistajaansa helsinkiläisessä verhoomo-ompelimossa. Verhoilun osaamisalan artesaaniksi Stadin AO:sta valmistunut Runo Merivirta pohtii, mikä olisi sopiva hinta uniikille huonekalulle.

– Oman työn hinnoitteleminen on kaikkein vaikeinta. Pitäisi ottaa huomioon materiaalien hinta ja työn tekemiseen kulunut aika, mutta suhteuttaa se myös markkinahintaan, Merivirta tietää.

Verhoomo Vieno -toiminimen helmikuussa perustanut Merivirta ehti opiskella liiketoiminnan perusteita jo Stadin AO:ssa, sillä hän osallistui Vuosi yrittäjänä -oppimisohjelmaan. Nuorten yrittäjyys ja talous -järjestö NYT on suunnitellut materiaalipaketin toisen asteen oppilaitosten käyttöön.

NYT-ohjelmaan osallistuvat opiskelijat voivat testata yrittäjyyttä riskittömästi ja opettajien valmentamana. Vuoden aikana he saavat tienata 15 000 euroa ilman arvonlisävelvollisuutta. Samalla etenevät opinnot 15 osaamispisteellä.

– NYT-yrittäjyys oli hyvä tapa saada tuntumaa itsensä työllistämiseen ennen oman yrityksen perustamista. Meille opetettiin esimerkiksi kirjanpitoa ja liiketoimintasuunnitelman tekoa. Saimme myös käyttöömme kuluttoman yritystilin.

Harjoittelu tuleekin tarpeeseen, sillä suuri osa verhoilualan ammattilaisista päätyy perustamaan jossakin vaiheessa oman yrityksen. Runo Merivirran etuna on erikoistuminen ekologisesti kestävään ja vegaaniseen verhoiluun, joka kehittyy nyt vauhdilla.

– Vegaanisessa verhoilussa lähestytään materiaaleja eri näkökulmasta ja materiaalien kehityksessä tehdään nyt isoja harppauksia. Lähitulevaisuudessa on mahdollisuus korvata nahka kasviperäisillä keinonahoilla, joita tehdään jo ananaksesta, kaktuksesta tai sienistä. Tätä erikoisosaamista haluaisin hyödyntää myös yrittäjänä.

NYT-yrittäjyydestä eväitä tulevaan ammattiin

Tarmo Noormägi suorittaa vielä verhoilualan opintojaan Stadin AO:n kampus 4:ssä Vuokkiniemenkadun toimipaikassa ja pohtii, mihin yritysmuotoon kallistuisi valmistuttuaan. NYT-yrittäjyysohjelma on antanut konkreettisia apuvälineitä tulevaan ammattiin.

– Olen pohtinut sitäkin vaihtoehtoa, että jatkaisin palkkatyössäni metallialalla ja myisin verhoilupalvelua sivutoimisesti osakeyhtiön kautta. Näin voisin kerryttää pääomaa yrityksessä ja elää palkkatyöstä saamillani rahoilla, Noormägi suunnittelee.

Hyvää kokemusta asiakaspalvelusta ja verhoilusta Noormägi on saanut opiskelijatöiden kautta: äskettäin hän verhoili asiakkaan 17 vuotta vanhan kulmasohvan. Myös 1950–60-lukujen huonekalut ja puutyöt kiinnostavat käsityöammattilaista.

– Yrittäjyyden suhteen olen lähtenyt ihan nollasta. Vaikea on tietysti vielä sanoa, pystyisinkö elättämään itseni pelkästään verhoilupalveluilla. Sitä pitää ensin testata ja katsoa sitten, millaista liikevaihtoa työllä on mahdollisuus rakentaa.

Verhoomoalan opiskelija Tarmo Noormägi toimipaikan tiloissa.

Tarmo Noormägi on saanut hyvää kokemusta asiakaspalvelusta ja verhoilusta opiskelijatöiden kautta.

Konkreettista tietoa työpajoista ja yrityshubeista

Stadin AO:n yrittäjyyskasvatuksen asiantuntija Krishna Regmi ja opettaja Monika Storgårds kertovat, että yrittäjyysvalmennuksista on saatu hyviä tuloksia. NYT-yrittäjyysohjelman lisäksi Kampus 4:ssä on kokeiltu Yrityksessä toimiminen (15 osaamispistettä) -opintokokonaisuutta, joka on ammatillinen valinnainen tutkinnon osa.

– Opintokokonaisuuteen voivat osallistua ne, jotka vasta etsivät omia vahvuuksiaan tai liikeideaa, mutta myös ne, joilla on jo oma yritys ja halua laajentaa liiketoimintaansa, Krishna Regmi taustoittaa.

Stadin AO:ssa kokeillaan tänä vuonna myös uutta konseptia, jossa eri alojen opiskelijat osallistuvat samaan Yrityksessä toimiminen -koulutukseen. Mukana 25 hengen ryhmässä on opiskelijoita muun muassa hius-, rakennus- ja pintakäsittelyaloilta.

– Kannustamme opiskelijoita verkostoitumaan jo uran alkuvaiheessa ja tekemään yhteistyötä yli ammattirajojen, Regmi sanoo.

Opinnoissa käydään läpi ideoiden konseptointia, asiakaskoordinointia, markkinointia ja yrityksen taloushallintaa. Opintokokonaisuuteen kuuluu myös yrityshubeja ja työpajoja, joihin osallistuu vierailevia asiantuntijoita.

Yrittäjyyskasvatuksen asiantuntija Krishna Regmi ja opettaja Monika Storgårds toimipaikan tiloissa.

Krishna Regmin ja Monika Storgårdsin mukaan yrittäjyysvalmennuksista on saatu hyviä tuloksia.

Toiveena oma kauppa Stadin AO:n opiskelijatöille

NYT-yrittäjyyden ja Yrityksessä toimiminen -opintojen tavoite on sama: innostaa opiskelijoita hyödyntämään taitojaan monipuolisesti ja rohkaista heitä jo uran alussa yrittäjämäiseen ajatteluun. Monika Storgårds toivoo, että opiskelijat uskaltavat lähteä luomaan omannäköistä uraa.

– Tärkeintä on ryhtyä toimeen ja kokeilla asioita vaikka pienimuotoisesti, sillä jostain on jokaisen aloitettava. Epäonnistumista ei kannata pelätä.

Storgårdsin ja Regmin toiveena on, että tulevaisuudessa Stadin AO saisi oman kaupan, josta opiskelijoiden töitä ja palveluja voisi ostaa.

– Sen kautta opiskelijat saisivat myös konkreettisesti tuntumaa asiakaspalveluun ja myyntityöhön, joka on tärkeä osa yrittäjyyttä ja työelämää.

Teksti ja kuvat: Sanna Wallenius

Pääkuva: Runo Merivirran mielestä NYT-yrittäjyys oli hyvä tapa saada tuntumaa itsensä työllistämiseen ennen oman yrityksen perustamista.