Ammattilukion opiskelijat tanssivat vanhoja tansseja viime viikolla
Julkaistu 14.2.2023, 8:37Vanhoja tanssittiin jälleen Urhea-hallissa helmikuun 9. päivä. Tansseihin osallistui yhteensä yli 100 paria, joista 18 paria oli Stadin AO:n ammattilukiolaisia ja loput Mäkelänrinteen lukion opiskelijoita.
Viisi ammattilukiolaista eli kaksoistutkintoa suorittavaa opiskelijaa kertoi fiiliksiään juuri ennen h-hetkeä. Tunnelma Urhea-hallissa oli jännittynyt ja odottava lyhyistä yöunista huolimatta.
”Heräsin ensin kolmen aikaan yöllä ja uudestaan tunti ennen herätystä. Olen ollut koko viikon vähän ylikierroksilla”, kertoi Paju Kantanen.
Nea Ala-Ukko totesi, että tanssia edeltävä yö meni valvoen. Kasper Luoto oli rentona jahymyili pilke silmäkulmassa: ”Mä en turhaan jännitä, ei tässä ole mitään hätää.”
Mikä tansseihin valmistautumisessa on opiskelijoiden mielestä ollut mieleenpainuvinta? Opiskelijat olivat samoilla linjoilla siitä, että tanssiviikon treenit jäivät parhaiten mieleen. Nea lisäsi, kuinka mieleenpainuvaa on ollut, kun lukioporukka tiivistyi entisestään.
Vanhat tanssivat illan aikana yhteensä kymmenen tanssia ja tanhumainen kansantanssi Folkjam oli opiskelijoiden ehdoton suosikki. Nauru kaikui hallissa, kun opiskelijat muistelivat harjoitusten huippuhetkiä.
Tärkeä osa vanhojen päivää on myös oikeanlaisen asukokonaisuuden löytäminen, ja osa aloittaa jahdin jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi Annabel Laitinen osti mekkonsa jo kesällä.
Pajun ei tarvinnut etsiä mekkoa kauaa, sillä oikea löytyi ensisovituksella: ”Menin kaverin mukana katselemaan mekkoja ja kun sovitin tätä, tuli tunne, ettei mun tarvitse enää muuta sovittaa.” Aida Sandberg luotti kestävään pukeutumiseen. Puvun hän sai lainaksi kaverilta ja loput osat asukokonaisuudesta löytyivät UFFilta.
”Hienointa on nähdä opiskelijoiden onnistumisia”
Stadin AO:n liikunnan ja terveystiedon opettajille Jenni Ikkalalle ja Harri Heiskaselle jokainen vuosikurssi on erityinen ja tärkeä. Vanhojen tanssikurssi antaa opiskelijalle uusia kokemuksia ja elämyksiä, yhdessä tekemistä ja ryhmän jäsenenä toimimista. Hienointa kurssilla on nähdä opiskelijoiden onnistumisia ja itsensä ylittämistä.
“Kaikista tansseista erityisesti viime vuoden vanhat ovat jääneet mieleen. Koronapandemia vaikutti paljon kurssin toteutumiseen ja monen siirtämisen jälkeen vanhoja päästiin vihdoin tanssimaan huhtikuussa 2022. Hetki oli hieno ja olo helpottunut”, Jenni ja Harri muistelevat.
”Lukion ja ammattikoulun parhaat puolet”
Ammattilukio mahdollistaa lukio-opinnot ammatillisten opintojen rinnalla. Opiskelijat voivat suorittaa ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Vaihtoehtoisesti opiskelijat voivat valita eri lukioaineiden yksittäisiä kursseja.
Haastatellut nuoret olivat valinneet ammattilukion, sillä he halusivat haastaa itseään. Tie ei ole ollut helppo ja luovuttaminenkin on käynyt mielessä.
Paju kertoi, että hänen 20 opiskelijan luokasta on tippunut matkan varrella 19 opiskelijaa. Hän on siis alkuperäisestä luokastaan ainoa, joka suorittaa kaksoistutkinnon loppuun. Hyvät tyypit ja hauskat hetket ovat auttaneet jaksamaan.
Annabelille oli tärkeää saada ammatin rinnalle myös lukiopohja siltä varalta, etteivät urasuunnitelmat menekään tulevaisuudessa juuri niin kuin toivoisi. Aidalle kaksoistutkinnon suorittaminen tarkoittaa lukion ja ammattikoulun parhaita puolia.
Tanssien jälkeen suunnataan kebabille ja sieltä jatkoille.
Lue lisää ammattilukiosta Stadin AO:n verkkosivuilta.
Kuva: Lolita Rykovskaya