Kiinnostaako sinua polkupyörät? Kiinnostaako käsillä tekeminen?
Nyt on mainio tilaisuus hankkia osaamista polkupyörän huollosta ja korjauksesta. Koulutus on suunnattu ensisijaisesti polkupyöristä ja tekniikasta kiinnostuneille 18-vuotta täyttäneille, työttömille tai työttömyysuhan alaisille henkilöille. Kokemus tai aiempi koulutus tekniseltä alalta katsotaan eduksi ja auttaa opintojen suorittamisessa. Opinnoissa käytetään erilaisia käsityökaluja, mittalaitteita, tietokoneita, sekä paineilma -ja sähkökäyttöisiä välineitä.
Opinnot suoritetaan pääsääntöisesti työsalissa. Työsalissa käytetään työvaatteita ja asianmukaisia suojavarusteita. Työtä tehdään seisten ja välillä hankalissa työasennoissa. Työssä käytetään erilaisia puhdistus ja voitelu kemikaaleja. Opiskelua suoritetaan ryhmässä opettajan johdolla ja työpaikalla ohjaajan avustuksella.
Opinnoissa käytetään suomen- ja englanninkielisiä opetusmateriaaleja ja opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti verkossa nettisivuilla. Opetusmateriaalit sisältävät teknistä sanastoa, kuvia, videoita ja harjoitustehtäviä.
1) vahva motivaatio ja halua toimia polkupyöräasentajan työssä
2) vähintään suomen kielen taitotaso B.1.1.*
3) riittävän hyvää englannin kielen taitoa (ymmärrät englanninkielistä opetusmateriaalia)
4) riittävä fyysinen kunto ja terveys polkupyörähuoltajan työhön – työtä tehdään mm. vaihtelevissa asennoissa
5) hakijalla ei saa olla sellaisia allergioita, jotka estävät polkupyörähuoltajan työssä työskentelemisen
6) riittävät kädentaidot ja sorminäppäryys – polkupyörän huolto on tarkkuutta ja huolellisuutta vaativaa työtä, jonka suorittaminen edellyttää hyvää sorminäppäryyttä ja hienomotorisia taitoja.
7) kokemus/käsitys perustyökalujen käytöstä
8) vastuullista työotetta – esim. jarrujen pettäminen voi johtaa onnettomuuksiin
9) riittävä osaaminen tietokoneen käsittelystä – polkupyörähuoltaja tekee mm. sähköisen voimansiirron ohjelmistojen päivitykset
10) hyvät vuorovaikutus- asiakaspalvelu- ja tiimityöskentelytaidot
Ajoneuvoalan perustutkinnon osa, Polkupyörän huolto 15 osp. Tutkinnon osa sisältää näytön, joka suoritetaan työssä oppimisen päätteeksi. Näytössä opiskelija osoittaa ammattitaitonsa tekemällä polkupyörän huoltotöitä.
Keskeisin sisältö:
Opiskelija
· käyttää turvallisesti ja tarkoituksen mukaisesti työssä tarvittavia suojaimia, työvälineitä, materiaaleja ja työmenetelmiä
· osaa lajitella syntyneet jätteet
· puhdistaa polkupyörän huomioiden sähkölaitteet ja muut komponentit
· tunnistaa erilaiset pyörän rakenteet ja voimansiirron tekniikat
· tekee rungon ja haarukan tarkastuksen murtumien ja rasitusvaurioiden selvittämiseksi
· tarkistaa renkaiden ja kiekkojen kunnon
· tarkastaa, huoltaa ja korjaa polkupyörän jarrujärjestelmät
· tekee voimansiirron tarkastukset, voitelut ja säädöt
· tarkastaa, puhdistaa ja voitelee polkupyörän laakerit
· tarkastaa akun kunnon
· tarkastaa sähköisen voimansiirron komponenttien kunnon
· tarkistaa sähköisen käyttö- ja hallintajärjestelmän toiminnan
· suorittaa sähköisen voimansiirron ohjelmistopäivityksen
· luovuttaa polkupyörän asiakkaalle ja käy tehdyt työt läpi asiakkaan kanssa
· tekee polkupyörän liikennekelpoisuuden tarkastuksen
· huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja turvallisuudesta
Työvoimakoulutus toteutetaan ajalla 7.1.2025 – 14.3.2025. Opetus tapahtuu ma – pe, pääsääntöisesti klo 9-15.
Loma-aika: 17 – 23.2.2025
Koulutus toteutetaan lähiopetuksena sekä mahdollisesti lisäksi työssä oppimisena työpaikalla. Työssä oppiminen tapahtuu pääkaupunkiseudun yrityksissä, jossa huolletaan polkupyöriä. Lähiopetus toteutetaan työsali ja luokkaopetuksena korostaen käytännön tekemistä.
Lähiopetus: Stadin ammattiopisto, Ilkantie 3, 00400 Helsinki
Koulutus on osallistujille maksuton.
Koulutus antaa valmiudet työllistyä polkupyöräalalle.
Hae koulutukseen TE-toimiston sivuilla. Voit myös jättää paperihakemuksen työ- ja elinkeinotoimistoon / kuntakokeiluun. Jos täytät sähköisen hakemuksen ilman pankkitunnuksia, vahvista hakemuksesi TE-toimistossa/kuntakokeilussa ennen hakuajan päättymistä. Koulutushakemuksesi käsittelyä voit seurata www.te-palvelut.fi > Oma asiointi > Koulutushakemus.
Koulutukseen esivalinta tapahtuu koulutushakemuksen perusteella 19.12.2024. Osa hakijoista kutsutaan koulutuksen valintahaastatteluun, joka pidetään 30.12.2024 osoitteessa Ilkantie 3, 00400 Helsinki. PERUSTELE SIIS HAKEMUKSESI HUOLELLISESTI: VALINTAHAASTATTELUUN KUTSUTTAVAT VALITAAN KOULUTUSHAKEMUSTEN PERUSTEELLA.
Huomioithan, että koulutushakemus on sitova, eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Jättämällä koulutushakemuksen sitoudut osallistumaan koulutuksen valintatilaisuuteen ja aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Mikäli perut hakemuksen, et osallistu koulutuksen valintatilaisuuteen, tai et aloita koulutusta, TE-toimisto/kuntakokeilu selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen (TTL 2 a luku 9 § 7 a-7 b sekä 2 a luku 10 §)
Stadin AO, lehtori Harri Soikkeli, harri.soikkeli(at)edu.hel.fi, puh. 040 519 7546
Koulutushakemuksesi käsittelyä voit seurata Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa: https://tyomarkkinatori.fi/henkiloasiakkaat/asiointi.
Opiskelijavalinnasta vastaa Uudenmaan TE-toimisto. Koulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikaisista opintososiaalisista etuisuuksista saat lisätietoja TE-toimistostasi/Kuntakokeilusta tai valtakunnallisesta puhelinpalvelusta Koulutusneuvonta puh. 0295 020 702 (ma-pe klo 9-16.15) tai www.facebook.com/koulutusneuvonta.