Haluatko tehdä työtä ihmisten kanssa? Kiinnostaako turvallisuus? Onko sinulla jo kokemusta
turvallisuusalan töistä ja haluat oppia lisää? Haluatko vaihtaa uuteen ammattiin? Tule opiskelemaan vartijan ja järjestyksenvalvojan taitoja!
Koulutuksen tavoite on, että koulutuksen jälkeen voit hakea yksityisen turvallisuusalan työtä. Se on vaativaa asiakaspalvelutyötä ja sitä tehdään monissa erilaisissa paikoissa. Se on usein vuorotyötä. Vartijat ja järjestyksenvalvojat voivat olla töissä eri päivinä eri paikoissa.
– Olet vähintään 20-vuotias
– Olet työtön työttömyysuhan alainen ja työnhakusi on voimassa
– Sinulla on maahanmuuttajatausta
– Suomen kielen taitosi on vähintään A2.2, ja haluat opiskella ja parantaa kielitaitoasi. Opetus ja testit ovat suomenkielisiä
– Sinulla on työlupa.
– Olet nuhteeton, et ole tehnyt rikoksia. Sinulla ei saa olla ongelmia poliisin kanssa.
– Olet sopiva henkilö turvallisuusalalle. Olet luotettava ja rehellinen. Pysyt rauhallisena myös vaikeissa tilanteissa
– Sinulla on hyvä fyysinen ja psyykkinen terveys. Turvallisuusala on SORA-säädösten alainen ammattiala
– Osaat tehdä töitä yksin sekä yhdessä toisten kanssa.
– Voit osallistua koulutukseen joka arkipäivä klo 8.00-16.00 välisenä aikana.
– Olet valmis opiskelemaan ja harjoittelemaan ammatillisia asioita ja suomen kieltä myös koulupäivän jälkeen. Opinnoissa onnistuminen vaatii paljon työtä.
– Olet valmis tekemään vuorotyötä ja noudatat työpaikan työaikoja. Sinun täytyy pystyä liikkumaan pääkaupunkiseudun alueella eri työpaikoille eri työvuoroihin.
Opiskelet turvallisuusalaa teoriassa ja käytännössä. Aluksi opiskelet suomen kielellä turvallisuusalan ammattiaiheita. Saat myös tietoa yhteiskunnasta sekä työelämästä. Koulutuksen aikana voit opiskella esimerkiksi seuraavia aiheita koulussa ja työpaikalla:
· s2-tuettu suomen kieli ja ammatillinen viestintä
· yhteiskunta- ja työelämätieto
· viranomaisyhteistyö ja turvallisuusalan lainsäädäntö
· väliaikaisen vartijan koulutus
· vartijan koulutus
· järjestyksenvalvojan koulutus
· voimankäyttö
· lisävoimankäyttövälineet
· asiakaspalvelu
· urasuunnittelu sekä työnhaun valmennus
· häiriö- ja onnettomuustilanteissa toimiminen (15 osp), ammatillisen tutkinnon osa
Opiskelun aikana voit etenemisesi mukaan suorittaa yhden tai useamman osan ammatillisesta perustutkinnosta tai ammattitutkinnosta. Näytät osaamisesi joko työpaikalla tai oppilaitoksessa. Koulutuksen jälkeen voit jatkaa opintoja koulussa tai voit tehdä työtä ja opiskella työn ohessa oppisopimuskoulutuksessa.
Koulutus alkaa 3.2.2025. Koulutus päättyy viimeistään 9.12.2025. Kesto voi vaihdella opiskelijan etenemisen mukaan.
Loma-aika: 28.7.-3.8.2025 ja 13.10.-19.10.2025.
Lähiopetus: Stadin ammattiopisto, Sturenkatu 18-22, 00510 Helsinki. Koulua on pääasiassa ma-pe kello 8.00-16.00. Kun opiskelet työpaikalla, noudatat työpaikan työaikoja. Työ voi olla vuorotyötä. Sinun täytyy pystyä liikkumaan pääkaupunkiseudun alueella työpaikoille, joissa suoritat työssäoppimisjakson.
Opiskelu on monimuotoista. Se on lähiopetusta koulussa, ohjattua etäopiskelua, itseopiskelua ja mahdollisesti myös työpaikalla oppimista. Silloin voit olla asiakaspalvelutehtävissä esimerkiksi myymälässä tai vartijan, järjestyksenvalvojan, aulapalvelijan tai kiinteistönhoitajan mukana harjoittelemassa erilaisissa työpaikoissa.
Koulutus ja kokeet eivät maksa sinulle mitään. Hyväksytyn korttikoulutuksen jälkeen voit pyytää lupaa poliisilta, jotta saat tehdä turvallisuusalan työtä. Poliisilta haettavat vartija- ja järjestyksenvalvojakortit ovat maksullisia ja sinä maksat ne itse.
Koulutus ei maksa mitään. Jos teet koulutuksen aikana järjestyksenvalvojan tai vartijan korttikoulutukset ja kokeet hyväksytysti, voit pyytää kortteja poliisilta. Kortit maksavat ja sinä maksat kortit itse.
Koulutuksen jälkeen voit hakea yksityisen turvallisuusalan työtä.
Hae koulutukseen TE-palveluiden sivuilla. Voit myös jättää paperihakemuksen TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Paperihakemuslomake löytyy verkosta www.suomi.fi hakusanalla TEM601 tai voit noutaa lomakkeen TE-toimiston/kuntakokeilun toimipisteestä.
Mikäli täytät sähköisen hakemuksen ilman pankkitunnuksia, sinun tulee vahvistaa hakemuksesi TE-toimistossa/kuntakokeilussa ennen hakuajan päättymistä. Ilman tunnistautumista jätetyn sähköisen hakemuksen voit myös vahvistaa soittamalla TE-palveluiden Koulutusneuvontaan (kts. Koulutusneuvonnan yhteystiedot alempaa).
Koulutushakemuksesi käsittelyä voit seurata Työmarkkinatorin Asiointi -palvelussa: https://tyomarkkinatori.fi/henkiloasiakkaat/asiointi
Esivalinta koulutukseen tehdään koulutushakemusten perusteella. Muista siis perustella hakemuksesi hyvin! Hakemuksessasi voit esimerkiksi kertoa miksi haet tähän koulutukseen, millaista osaamista sinulla on ja mitä olet aiemmin tehnyt. Kirjoita hakemuksesi itse.
Hakemusten perusteella osa hakijoista kutsutaan henkilökohtaiseen haastatteluun. Haastattelut järjestetään viikolla 4 Stadin ammattiopistolla. Kutsu haastatteluun tulee kouluttajalta viikolla 3. Lopulliset valinnat koulutukseen tehdään hakemuksen ja haastattelun perusteella.
Huomioithan, että koulutushakemus on sitova, eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Jättämällä koulutushakemuksen sitoudut osallistumaan koulutuksen valintatilaisuuteen ja aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Mikäli perut hakemuksen, et osallistu koulutuksen valintatilaisuuteen, tai et aloita koulutusta, TE-toimisto/kuntakokeilu selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen (TTL 2 a luku 9 § 7 a-7 b sekä 2 a luku 10 §).
Stadin ammattiopisto: opettaja Katariina Kilpi, katariina.kilpi(at)edu.hel.fi
Tietoa työvoimakoulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista saat puhelimitse TE-palveluiden Koulutusneuvonnasta p. 0295 020 702, ma-pe klo 9-16.15 tai www.facebook.com/koulutusneuvonta tai nettisivuilta https://tyomarkkinatori.fi/info/valtakunnalliset-neuvontapalvelut/henkiloasiakkaan-neuvontapalvelut/koulutusneuvonta