Hoiva-avustajana huolehdit asiakkaiden perustarpeista ja työskentelet avustavissa tehtävissä.
Hoiva-avustajat eivät ole yksin työvuorossa, eivätkä he vastaa lääkehoidon toteutuksesta. Hoiva-avustaja työskentelee usein kodinomaisissa hoitoympäristöissä, esimerkiksi palvelutaloissa ja hoivakodeissa.
Hoiva-avustajakoulutus on suunnattu sosiaali- ja terveysalan avustavista tehtävistä kiinnostuneille 20-vuotta täyttäneille työttömille TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakkaille, jotka haluavat toimia avustajana.
Koulutus edellyttää hyvää terveydentilaa ja mahdollisuutta tehdä vuorotyötä. Vuorovaikutustaidot ovat ammattitaidon keskeinen osa. Alalle soveltuvuus vaatii myös suomen kielen taitoa vähintään tasolla A2.1. Opiskelijoiden tulee tarvittaessa osoittaa kielitaitonsa kielitesteissä ennen mahdollista haastattelua.
Hoiva-avustajan koulutus ei ole tutkinto vaan muodostuu kolmesta tutkinnon osasta. Hoiva-avustajan välittömän asiakastyön tehtävien osaamisvaatimuksia vastaavat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osat ovat:
· Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen 20 osp
· Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 25 osp
· Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen 15 osp
Koulutus on yhteensä 60 opintopisteen laajuinen.
Välittämässä asiakastyössä hoiva-avustajat työskentelevät avustavissa hoidon ja huolenpidon tehtävissä. Työtehtävät liittyvät asiakkaiden perustarpeista huolehtimiseen ja niissä avustamiseen, kuten
· peseytyminen
· pukeutuminen
· ruokailu
· liikkuminen
· ulkoilu
· toimintakyvyn ylläpitäminen ja sosiaalisen kanssakäymisen edistäminen soveltuvin osin
Kukin tutkinnon osa sisältää näytön, joka suoritetaan työssä oppimisen päätteeksi. Näytössä opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla hoiva-avustajan työtehtävissä.
Koulutus sisältää suomen kielen opetusta ja tukea (mm. perehtyminen ammattisanastoon ja ohjaamistilanteiden harjoittelua suomen kielellä).
Opintojen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma.
Työvoimakoulutus toteutetaan ajalla: 3.2.2025 – 23.2.2026.
Loma-aika: 30.6.-27.7.2025
Lähiopetus: Stadin AO, Teollisuuskatu 23, 00510 Helsinki
Koulutus on lähiopetusta sekä työssä oppimista. Työssä oppiminen tapahtuu pääosin ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä. Työssäoppimisjaksoilla noudatetaan työpaikan normaaleja työaikoja. Pääsääntöisesti opiskelija tekee samoja vuoroja kuin ohjaajansa.
Työvoimakoulutus on osallistujille maksutonta.
Mikäli hoiva-avustajan koulutukseen kuuluvat tutkinnon osat suorittanut myöhemmin hakeutuu suorittamaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa kokonaisuudessaan, aiemmin osoitettu osaaminen tunnistetaan ja tunnustetaan ammatillisen koulutuksen lainsäädännön edellyttämin henkilökohtaistamismenettelyin osaksi tutkintoa.
Hae koulutukseen TE-toimiston sivuilla. Voit myös jättää paperihakemuksen työ- ja elinkeinotoimistoon / kuntakokeiluun. Mikäli sähköinen hakemus täytetään ilman pankkitunnuksia, hakemus on vahvistettava TE-toimiston tai kuntakokeilun palvelupisteessä ennen hakuajan päättymistä.
Täytä hakemuksesi huolellisesti. HUOM: Tarkista ja tarvittaessa täydennä työ- ja koulutushistoriatietosi. Perustele hakemukseesi, miksi juuri sinut pitäisi valita koulutukseen. Hakemusten perusteella osa hakijoista valitaan valintahaastatteluun.
Tarvittaessa kielikartoitukseen tulee erillinen kutsu. Sen jälkeen on haastattelu, johon tulee myös erillinen kutsu. Haastattelut järjestetään osoitteessa Stadin Ammattiopisto, Teollisuuskatu 23 A2, Helsinki. Varauduthan siihen, että kutsu haastatteluun voi tulla lyhyellä varoitusajalla.
Huomioithan, että koulutushakemus on sitova, eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Jättämällä koulutushakemuksen sitoudut osallistumaan koulutuksen valintatilaisuuteen ja aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Mikäli perut hakemuksen, et osallistu koulutuksen valintatilaisuuteen, tai et aloita koulutusta, TE-toimisto/kuntakokeilu selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen (TTL 2 a luku 9 § 7 a-7 b sekä 2 a luku 10 §).
Opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät hyvää fyysistä toimintakykyä, henkistä tasapainoa ja kykyä olla vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa. Hakijan tulee olla terveydeltään alalle soveltuva ja lisäksi on oltava moitteeton rikosrekisteri. Osoitteessa https://opintopolku.fi/konfo/fi/sivu/hakijan-terveys-ja-toimintakyky voit tutustua SORA-lainsäädäntöön.
Alalla työskentelyä rajoittavat tekijät
· Sellaiset psyykkiset sairaudet, jotka estävät käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen osallistumisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus
· Tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja vammat sekä krooniset ihottumat, jotka rajoittavat toimintakykyä ja estävät toimimisen käytännön tehtävissä tai työssäoppimispaikalla
· Veriteitse tarttuva sairaus saattaa rajoittaa sijoittumista käytännön työtehtäviin ja työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen
· Päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus
Stadin AO, opettaja Piritta Virta, piritta.virta(at)edu.hel.fi, 040 5398207
Tietoa työvoimakoulutuksesta ja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista saa puhelimitse KOULUTUSNEUVONNASTA p. 0295 020 702, ma-pe klo 9-16.15 tai www.facebook.com/koulutusneuvonta tai nettisivuilta https://tyomarkkinatori.fi/info/valtakunnalliset-neuvontapalvelut/henkiloasiakkaan-neuvontapalvelut/koulutusneuvonta, jossa chat-palvelu ma-pe 9-16.