Ravintola Kokin vannoutuneilla asiakkailla on vakituinen pöytävaraus

Julkaistu 13.9.2022, 7:08 Marketta ja Veikko Kosonen lounastavat ravintola Kokissa.

Opinnot ovat viittä vaille valmiit. Khadija Karahni Fatih täyttää tottuneesti vakituisten asiakkaiden, Marketta ja Veikko Kososen, vesilasin.

On lounasaika, ja pariskunta silmäilee päivän ruokalistaa, vaikka yleensä he päättävät annoksensa jo etukäteen tarkistaessaan menun verkosta.

Kososet ovat tulleet Ravintola Kokkiin, Stadin AO:n omaan ravintolaan. Roihuvuoren Prinsessantien toimipaikassa opiskellaan moneen eri ammattiin – kokiksi, leipuri-kondiittoriksi ja tarjoilijaksi, mutta rakennuksen toisella puolella myös matkailu-, luonto- ja ympäristöalan osaajaksi tai puhdistusalan ammattilaiseksi.

Kososille Ravintola Kokki on hyvin tuttu, sillä he lounastavat täällä lähes poikkeuksetta ravintolan aukiolopäivinä.

Tälläkin kertaa he istuvat vakituisessa pöydässään, johon heillä on pysyvä varaus. Mikäli heille tulee este, he ilmoittavat siitä ja peruvat varauksensa.

He vinkkaavat muille kiinnostuneille, että Kokin lounaat ovat erittäin suosittuja. Mikäli täällä haluaa lounastaa, pöytä kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.


Khadija Karahni Fatih tarjoilee ravintola Kokissa Marketta ja Veikko Kososille.
Ravintola- ja catering-alan perustutkintoa opiskeleva Khadija Karahni Fatih palveli ravintola Kokin vakioasiakaspariskuntaa Veikko ja Marketta Kososta Stadion AO:n ravintola Kokissa.

”Kuin huippuravintolassa”

Ravintola Kokin ruoka saa Kososilta varauksettomat kehut. He eivät ole kertaakaan pettyneet ja huomauttavat, että parhaimmillaan taso on kuin huippuravintoloissa.

He myöntävät olevansa jonkin sortin kulinaristeja. Hyvä ruoka kiinnostaa, ja he ovat saaneet Kokin aterioista ideoita myös omaan viikonloppukokkailuun.

Kokin lounaat ovat niin runsaat, ettei arki-iltaisin tarvitse enää juuri ruokaa laittaa.

Hyvän ruoan lisäksi Kososet pitävät opetusravintolan ilmapiiristä. Opiskelijat tekevät parhaansa, vaikka he olisivat vasta-alkajia.

– Mieleen on jäänyt opiskelija, joka kertoi tarjoilevansa ensimmäistä kertaa ja jännittävänsä. Kannustimme häntä kovasti, Marketta Kosonen kertoo.

Veikko Kosonen on huomannut, että osa opiskelijoista on kuin synnynnäisiä asiakaspalvelijoita ja tarjoilijoita. Osalla taas esimerkiksi käsien motoriikka vaatii hieman hiomista. Opettajat ovat kuitenkin salissa valppaina ja tarvittaessa opastavat.

Syksyllä mukavia jälleennäkemisiä

Kososet ovat käyneet Ravintola Kokissa säännöllisesti 12 vuoden ajan. Taukoa on ollut ainoastaan tilojen remontin ja pandemian aikana. Opiskelijat ovat ehtineet vaihtua moneen otteeseen, mutta opettajista on tullut tuttuja.

Tälläkin kertaa opettajat tulevat pariskuntaa tervehtimään.

Idean vakituiseen pöytävaraukseen Kososet saivat huomatessaan lounastajien joukossa tunnetun oopperalaulajan ja tämän vakituisen pöytäpaikan.

Pariskunta on sittemmin houkutellut Kokin lounaalle ystäviään ja sukua.

Yleinen ihmetyksen aihe on lounaan hinta, reilun kympin. Tasoon nähden se voisi Kososten mielestä olla paljon enemmän.

Ravintola Kokki on koulun loma-aikoina kiinni. Kuinka korvaatte tuolloin tutun lounaspaikan?

– Meille tulee varmaankin nälkä, Marketta Kosonen kertoo hymyssä suin.

Tosiasiassa pariskunta on etsinyt itselleen varalounaspaikkoja, vaikka he tuolloin odottavatkin Kokin aukeamista.

Juuri ennen ravintolan sulkemista kesän ajaksi lounaan tarjoili Kososille sujuva opiskelija, joka kertoi vilkuttavansa heille syksyllä keittiön puolelta. Tuolloin hän jatkaisi kokin opinnoissa.

Veikko ja Marketta Kosonen ovat vakioasiakkaita Stadion AO:n ravintola Kokissa.

Teksti: Kirsi Riipinen, kuvat: Jussi Helttunen

Kiinnostuitko ravintola- ja catering-alan koulutuksesta? Voit opiskella kokiksi ja tarjoilijaksi Stadin AO:ssa!