StadinAO / Ammatilliset perustutkinnot / Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan opiskelijoita harjoitustöiden parissa.

• Kokki • Tarjoilija

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa monipuoliset valmiudet ruoanvalmistus-, tarjoilu-, myynti- ja asiakaspalvelutehtäviin.

Alalla vaaditaan palveluhenkisyyttä, vastuullisuutta, oma-aloitteisuutta ja luotettavuutta. Koulutuksen tavoitteena on kasvattaa yhteistyökykyisiä ja asiakastietoisia ammattilaisia, joilla on valmiudet työskennellä edustavasti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti sekä kotimaassa että ulkomailla. Koulutuksen aikana voi erikoistua joko tarjoilu- tai ruoanvalmistustehtäviin.

Stadin AO:ssa ravintola- ja catering-alan koulutusta järjestetään Prinsessantien toimipaikassa (Roihuvuori).

Kokki

Kokki (ruokapalvelun osaamisala) tuntee elintarvikkeet ja raaka-aineet ja osaa valmistaa niistä maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa kaikille asiakkailleen. Kokki hallitsee niin yksittäisten annosten kuin suurten ruokamäärien esillepanon. Kokki osaa toimia sekä itsenäisesti että tiimin jäsenenä.

Alan työtehtävät

  • kylmien ja lämpimien ruokien suunnittelu ja valmistaminen
  • raaka-aineiden ja puolivalmisteiden käsittely ja kypsentäminen
  • tavarantilausten vastaanotto ja varastointi
  • keittiön koneiden, laitteiden ja pintojen puhtaanapito
  • astiahuolto

Työnantajia

  • ravintolat ja ravintolaketjut
  • kahvilat ja kahvilaketjut
  • henkilöstöravintolat ja -ravintolaketjut
  • sairaalat ja muut hoitolaitokset
  • hotellit ja muut majoitusliikkeet
  • matkustaja- ja rahtialukset

Työhön liittyviä vaatimuksia

  • ammatin keskeisten tietojen ja taitojen hallinta
  • sopeutuminen vuorotyöhön
  • myönteinen palveluasenne
  • hyvä organisointikyky
  • sosiaalisuus

Henkilökohtaiset ominaisuudet

  • hyvä fyysinen kunto
  • yhteistyökykyisyys
  • oma-aloitteisuus
  • hyvät kädentaidot
  • ripeys
  • valmius käsitellä ja maistaa kaikkia ravitsemisessa käytettäviä raaka-aineita

Tarjoilija

Tarjoilijat (asiakaspalvelun osaamisala) pitävät huolta asiakastiloista sekä esittelevät, myyvät ja tarjoilevat asiakkaille ruokia ja juomia. Tarjoilijat palvelevat sekä yksittäisiä asiakkaita että asiakasryhmiä. He osaavat toimia sekä itsenäisesti että tiimin jäsenenä.

Alan työtehtävät

  • asiakkaiden ruoka- ja juomatilausten vastaanotto
  • ruoka-annosten ja juomien tarjoilu ja laskuttaminen
  • pöytien kattaminen ja siistiminen
  • ravintolasalin ja muiden asiakastilojen puhtaanapito
  • astiahuolto

Työnantajia

  • ravintolat ja ravintolaketjut
  • kahvilat ja kahvilaketjut
  • henkilöstöravintolat ja -ravintolaketjut
  • pubit, yökerhot, diskot ja musiikkibaarit
  • hotellit ja muut majoitusliikkeet
  • junien ravintolat ja matkustaja- ja rahtialukset

Työhön liittyviä vaatimuksia

  • ammatin keskeisten tietojen ja taitojen hallinta
  • myönteinen palveluasenne
  • sopeutuminen vuorotyöhön
  • hyvä organisointikyky
  • hyvä kielitaito

Henkilökohtaiset ominaisuudet

  • oma-aloitteisuus ja joustavuus
  • yhteistyökyky ja ripeä työote
  • hyvä fyysinen kunto
  • hyvät kädentaidot
  • sosiaalisuus ja palveluhenkisyys