StadinAO / Ammatilliset perustutkinnot / Elintarvikealan perustutkinto

Elintarvikealan perustutkinto

Elintarvikealan opiskelija valmistamassa pizzaa.

Leipuri-kondiittori • Elintarvikkeiden valmistaja

Elintarvikealan perustutkinnon suorittanut toimii elintarvikealan työtehtävissä omavalvonnan ja elintarvikehygienian edellyttämällä tavalla. Hän varmistaa tuotteiden tuoteturvallisuuden ja laadun valmistusprosessin eri vaiheissa. Stadin AO:ssa elintarvikealan perustutkinnossa voi valmistua joko leipuri-kondiittoriksi tai elintarvikkeiden valmistajaksi.

Stadin AO:ssa elintarvikealan koulutusta järjestetään Prinsessantien toimipaikassa.

Leipuri-kondiittori

Leipuri-kondiittorilla (leipomoalan osaamisala) on valmiudet työskennellä erilaisissa leipomo- ja elintarvikealan työtehtävissä. Leipurikondiittori osaa valmistaa tuotteita sekä käsityövaltaisessa että automatisoidussa tuotannossa. Opinnoissa painotetaan käsillä tekemisen taitoja.

Alan työtehtäviä

  • leipomo- ja konditoriatuotteiden valmistaminen
  • elintarvikealan muut työtehtävät, kuten makeisten tai keksien valmistaminen
  • leipomo- ja konditoriatuotteiden tai muiden elintarvikkeiden pakkaaminen ja myyntitehtävät

Työhön liittyviä vaatimuksia

  • yhteistyö- ja tiimityöskentelytaidot
  • omatoimisuus ja joustavuus
  • hyvät kädentaidot ja luovuus
  • huolellisuus
  • halu tuottaa asiakkaalle laadukasta palvelua

Työnantajia

  • leipomot
  • konditoriat
  • kahvilat
  • ravintolat
  • pitopalveluyritykset

Henkilökohtaiset ominaisuudet

  • organisointikyky
  • sosiaalisuus
  • hyvä paineensietokyky
  • hyvät ongelmanratkaisutaidot
  • hyvä fyysinen kunto

Elintarvikkeiden valmistaja

Elintarvikkeiden valmistaja (elintarviketeknologian osaamisala) työskentelee valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä elintarviketeollisuudessa, pienimuotoisessa elintarvikkeiden valmistuksessa tai elintarvikeliikkeiden myymälätoiminnoissa.

Työssä valmistettavia ja käsiteltäviä elintarvikkeita ovat esimerkiksi valmisruoka-, kasvis-, marja-, kala- ja lihatuotteet sekä erilaiset juomat, välipalatuotteet, jälkiruoat ja jäätelöt.

Työhön liittyviä vaatimuksia

  • yhteistyö- ja tiimityöskentelytaidot
  • omatoimisuus ja joustavuus
  • huolellisuus, luotettavuus ja vastuullisuus
  • halu tuottaa asiakkaalle laadukasta palvelua

Työnantajia

  • elintarvikealan yritykset
  • elintarviketeollisuus
  • tukkuliikkeet
  • vähittäiskaupat

Henkilökohtaiset ominaisuudet

  • organisointikyky
  • sosiaalisuus
  • hyvä paineensietokyky
  • hyvät ongelmanratkaisutaidot
  • hyvä fyysinen kunto