StadinAO / Ammatilliset perustutkinnot / Elintarvikealan perustutkinto

Elintarvikealan perustutkinto

Leipuri-kondiittori • Elintarvikkeiden valmistaja

Elintarvikealan perustutkinnon suorittanut toimii elintarvikealan työtehtävissä omavalvonnan ja elintarvikehygienian edellyttämällä tavalla. Hän varmistaa tuotteiden tuoteturvallisuuden ja laadun valmistusprosessin eri vaiheissa.

Stadin AO:ssa elintarvikealan perustutkinnossa voi valmistua joko leipuri-kondiittoriksi tai elintarvikkeiden valmistajaksi.

Stadin AO:ssa elintarvikealan koulutusta järjestetään Prinsessantien toimipaikassa (Roihuvuori).

Elintarvikkeiden valmistaja

Elintarvikkeiden valmistaja (elintarviketeknologian osaamisala) työskentelee valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä elintarviketeollisuudessa, pienimuotoisessa elintarvikkeiden valmistuksessa tai elintarvikeliikkeiden myymälätoiminnoissa.

Työssä valmistettavia ja käsiteltäviä elintarvikkeita ovat esimerkiksi valmisruoka-, kasvis-, marja-, kala- ja lihatuotteet sekä erilaiset juomat, välipalatuotteet, jälkiruoat ja jäätelöt.

Alan työtehtäviä

  • valmistaa pientuotannossa tai teollisessa prosessissa erilaisia elintarvikkeita
  • elintarvikkeiden pakkaaminen ja myyntitehtävät
  • työtilojen, koneiden ja laitteiden puhtaanapito

Työhön liittyviä vaatimuksia

  • yhteistyö- ja tiimityöskentelytaidot
  • omatoimisuus ja joustavuus
  • huolellisuus, luotettavuus ja vastuullisuus
  • halu tuottaa asiakkaalle laadukkaita tuotteita

Työnantajia

  • elintarvikealan yritykset
  • elintarviketeollisuus
  • tukkuliikkeet
  • vähittäiskaupat

Henkilökohtaiset ominaisuudet

  • organisointikyky
  • ripeä työote
  • hyvä paineensietokyky
  • hyvät ongelmanratkaisutaidot
  • hyvä fyysinen kunto

Leipuri-kondiittori

Leipuri-kondiittorilla (leipomoalan osaamisala) on valmiudet työskennellä erilaisissa leipomo- ja elintarvikealan työtehtävissä. Leipuri-kondiittori osaa valmistaa tuotteita sekä käsityövaltaisessa, että teollisessa tuotannossa.

Opinnoissa painotetaan käsillä tekemisen taitoja. Leipuri-kondiittori valmistaa erilaisia ruokaleipä-, kahvileipä- ja konditoriatuotteita.

Alan työtehtäviä

  • ruokaleipä-, kahvileipä-, eines- ja konditoriatuotteiden valmistus, esimerkiksi pullat, leivät, pasteijat, kakut ja leivokset
  • leipomotuotteiden pakkaaminen, varastointi ja myynti
  • työtilojen, koneiden ja laitteiden puhtaanapito

Työhön liittyviä vaatimuksia

  • yhteistyö- ja tiimityöskentelytaidot
  • omatoimisuus ja joustavuus
  • hyvät kädentaidot ja luovuus
  • huolellisuus, luotettavuus ja vastuullisuus
  • halu tuottaa asiakkaalle laadukkaita tuotteita

Työnantajia

  • leipomot
  • konditoriat
  • kahvilat
  • ravintolat
  • pitopalveluyritykset

Henkilökohtaiset ominaisuudet

  • organisointikyky
  • hyvät kädentaidot ja luovuus
  • hyvä paineensietokyky
  • hyvät ongelmanratkaisutaidot
  • hyvä fyysinen kunto