Alppilan Autohuolto kasvattaa uusia työntekijöitä

Julkaistu 13.1.2021, 2:22

Ajoneuvoasentajille, autokorinkorjaajille, automaalareille ja varaosamyyjille on kysyntää pääkaupunkiseudulla, joten Stadin ammatti- ja aikuisopistossa autoalan perustutkinnon suorittaneet työllistyvät hyvin. Alppilan Autohuolto on varmistanut osaavien työntekijöiden riittävyyden jo vuosien ajan panostamalla oppilaitosyhteistyöhön: opiskelijoiden työelämässä oppimisen jaksot toimivat siltana rekrytointiin.

Alppilan Autohuollon ensimmäinen korjaamo perustettiin Linnanmäen naapurustoon vuonna 1998. Nyt toimipisteitä on kuusi, ja toiminta on laajentunut pääkaupunkiseudulta myös Lahteen ja Kuopioon. Työntekijöitä on yli sata.

Yrittäjä Taneli Hakkarainen näkee oppilaitosyhteistyön tärkeänä osana yrityksen arkea. Alppilan Autohuolto on ollut aktiivinen työelämässä oppimisen mahdollistaja autoalan opiskelijoille jo parinkymmenen vuoden ajan. Hakkarainen kiittää Stadin ammatti- ja aikuisopistoa eli ”Haagan koulua” tiiviistä ja hyvästä yhteistyöstä.

− Otamme opiskelijoita työelämässä oppimaan, koska se on ainoa tapa saada alalle uusia työntekijöitä. Ammatin oppii oikeasti vain aidossa työympäristössä työskentelemällä. Kun autoalan opettajat tuntevat toimintamme, he osaavat ohjata yritykseemme sopivia opiskelijoita ja yhteistyö on kaikin puolin sujuvaa.

Taneli Hakkarainen toivoo autoalalle lisää vetovoimaa. Moni ammatinvalintaa pohtiva nuori ei tiedä, että teknologinen kehitys heijastuu vahvasti juuri autoalan osaamistarpeisiin. Esimerkiksi uudet energialähteet, varaosien 3D-tulostus ja applikaatioiden hyödyntäminen korostavat autoalan ammattien laajenemista teknologisten innovaatioiden hallintaan.

− Työskentelemme autoalalla huipputeknisten tuotteiden parissa, ja ammattitaitoa on koko ajan ylläpidettävä ja kehitettävä. Uuden oppimista on paljon. Tämä ei ole enää mitään ”vanhan rasvarin hommaa”, Taneli Hakkarainen naurahtaa.

Työpaikkaohjaaja oppii myös itse

Kehityspäällikkö Marno Kelo on toiminut opiskelijoiden työpaikkaohjaajana yli 15 vuoden ajan. Hän on itsekin suorittanut autoalan perustutkinnon oppisopimuksella Alppilan Autohuollossa, joten tuntee työelämässä oppimisen mahdollisuudet myös omakohtaisesti.

Vuosien aikana Kelo on nähnyt ammatillisen koulutuksen muutoksen. Nykyään opiskelussa korostuvat joustavuus ja henkilökohtaisuus, mitä hän pitää hyvänä asiana.

− Lähtökohtana on opiskelijan osaamisen kehittämisen suunnitelma ja yksilölliset oppimistavoitteet. Koulutussopimuksen kestosta ja ajankohdasta on helppo sopia opiskelijan ja opettajan kanssa. Jos opiskelijalla on kirjallisia tehtäviä tai muita opintosuorituksia samaan aikaan, hän voi tehdä niitä netissä.

Marno Kelo on tyytyväinen oppilaitosyhteistyöhön, jonka myötä työpaikalle on rekrytoitu vuosien aikana kymmeniä työntekijöitä. Hän suosittelee kaikkia työnantajia tarjoamaan oppimismahdollisuuksia opiskelijoille.

− Opiskelijat tuovat työyhteisöön paljon uutta energiaa ja uusia näkemyksiä niin autoalasta kuin muustakin maailman menosta. Työpaikkaohjaajana jokainen päivä on erilainen ja opin koko ajan uusia asioita, Marno Kelo kertoo.

Työharjoittelusta koulutussopimukseen

Stadin AO:n autoalan opettaja Janne Kantanen toimii yhteyshenkilönä Alppilan Autohuoltoon opiskelijoiden työelämässä oppimisen jaksoissa. Hän on avoimen tyytyväinen yrityskumppaniin, joka tarjoaa mahdollisuuksia sekä oppimiseen että urapolun luomiseen.

− Alppilan Autohuollossa opiskelijat saavat hyvää ohjausta ja oppimistulokset ovat laadukkaita. Voin luottaa siihen, että opiskelija etenee tavoitteiden mukaisesti, Janne Kantanen kiittää.

Opettajana Janne Kantanen on tottunut siihen, että oppilaitosyhteistyön termit hämmentävät työnantajia. Aiemmin puhuttiin työharjoittelusta, ja sanaa käytetään vielä paljon. Virallinen termi on nyt työelämässä oppimisen jakso, jonka ajaksi solmitaan koulutussopimus tai oppisopimus.

Koulutussopimus on oppilaitoksen ja työnantajan välinen sopimus. Siinä sovitaan opiskelijan tavoitteellisesta oppimisesta tutkinnon osa tai sitä pienempi kokonaisuus kerrallaan. Koulutussopimusjakso kestää muutamasta viikosta useisiin kuukausiin, ja opiskelijalle ei makseta palkkaa tai muuta vastiketta. Jos työnantaja haluaa rekrytoida opiskelijan työntekijäksi kesken opintojen, solmitaan oppisopimus, joka on määräaikainen työsopimus. Koulutussopimus voidaan myös muuttaa oppisopimukseksi esimerkiksi kesätyön ajaksi.

− Stadin ammatti- ja aikuisopisto tukee yrityksiä työpaikkaohjaajien koulutuksessa. Perehdytämme ohjaustyöhön, kun käymme työpaikoilla, ja autamme kaikissa kysymyksissä. Ohjaan.fi-sivusto on jokaisen työpaikkaohjaajan tietopaketti, opettaja Janne Kantanen suosittelee.

Taneli Hakkarainen toimii aktiivisesti Helsingin Yrittäjissä. Hän kannustaa kaikkia yrittäjiä hyödyntämään oppilaitosyhteistyön mahdollisuuksia.

− Jokaisen yrittäjän kannattaa ottaa opiskelija työpaikalle sen takia, että nuorissa on meidän tulevaisuus, Taneli Hakkarainen tiivistää.

− Stadin AO:n ja Alppilan Autohuollon yhteistyö on kestänyt pitkään ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä. Opiskelijoista on kasvanut meille uusia työntekijöitä, Marno Kelo kiittää.

Mitä muuta Taneli Hakkarainen, Marno Kelo ja Janne Kantanen kertovat oppilaitosyhteistyön merkityksestä? Katso videohaastattelu (kesto noin 5 minuuttia).