Taitaja 2023 toi Stadin AO:lle pronssimitalit ja paljon kokemuksia

Julkaistu 17.5.2023, 10:44 Taitajan kokkikilpailijat valmiiden hampurilaisten kanssa

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja 2023 Espoo -tapahtuma järjestettiin 8.–11.5.2023 Tapiolan urheilupuistossa. Osa lajeista kilpailtiin Omnian Suomenojan toimipaikassa, Stadin AO:ssa Helsingissä, Salpauksessa Lahdessa ja Keudassa Järvenpäässä.

Kolme päivää kestäneessä suurtapahtumassa kilpailtiin 50:ssä eri lajissa ja näytöslajissa. Lajeissa kilpaili yhteensä 398 opiskelijaa, joista 20 oli kansainvälisiä kilpailijoita. Ammatillisen koulutuksen huippuosaaminen kiinnosti, sillä tapahtuma keräsi huimat 85 000 tapahtumavierasta.

Menestystä ja tunnustusta

Taitaja 2023 toi Stadin AO:lle pronssimitalit P1 Ravintola- ja cateringpalveluiden lajissa. Kilpailijat Raine Leppinen ja Eetu Putkonen olivat erittäin tyytyväisiä tulokseen.

”Fiilikset kuin rokkikukkoja oltaisiin, iloisena ja onnellisena. Kokonaisuutena erittäin ikimuistoinen kokemus ja olemme Eetun kanssa nyt Suomen kolmanneksi parhaat ravintola- ja cateringkokit”, totesi Raine iloisena. Pronssisijoitus toi heti hedelmää, sillä Raine on saanut jo useita yhteydenottoja potentiaalisilta työnantajilta.

Eetu ansaitsi pronssimitalin lisäksi Ammatilliset erityisopettajat RY:n Taitavan osaajan palkinnon. Kriteerinä palkinnolle oli hyvän ammatillisen osaamisen osoittaminen Taitaja 2023 -tapahtumassa.

Kilpailusta lisää motivaatiota opintoihin

Hitsauksen finalisti Pyry Pajula sijoittui kisassa hienosti neljänneksi. Taitaja -kisat ja finaaliin pääseminen olivat Pyrylle erityisiä ja hyödyllisiä kokemuksia, sillä hän pääsi myös näkemään, missä hänen osaamisensa menee suhteessa muihin kilpailijoihin. Valmentaja-opettaja Jouni Hyvärinen iloitsi Pyryn saavutuksista tiukasta aikataulusta huolimatta.

”Opintojen suhteen hänen motivaationsa varmasti kasvoi. Neljännen sijan arvoa lisää mielestäni myös se, ettei häntä ollut käytännössä aikaa valmentaa ollenkaan.”

Tukena ja turvana

Kilpailijalle kisatilanne on jännittävä ja ainutkertainen kokemus, joten luotettavan aikuisen tuki tulee tarpeeseen. Oppilaitospappi Sanna Uusitalo oli mukana Team Stadin tukena jo viidettätoista kertaa.

”Nuorille on tärkeintä, että joku on aidosti kiinnostunut heistä ja kuuntelee. Juttelen opiskelijoiden kanssa ja kysyn useamman kerran päivässä heiltä kuulumisia ja fiiliksiä kisasuorituksista.” Joskus Sanna pääsee metsästämään tarvikkeita tai hotellille unohtuneita asioita. Konkreettinen auttaminen onkin Sannan mielestä työn paras puoli.

Vaikka Taitajassa ei tänä vuonna saavutettukaan suurta mitalisaldoa, niin joukkueen henki, kokemukset ja etenkin yhteinen huumori oli Team Stadin jäsenien mielestä ihan parasta.