Täydennyskoulutuksella tekstiili- ja muotialan lisäosaamista

Julkaistu 1.12.2023, 7:02 Opiskelija ja opettaja täydennyskoulutuksessa.

Lokakuisena tiistai-iltapäivänä Stadin AO:n Meritalon toimipaikassa on hiljaista. Ompeluluokasta kuuluu kuitenkin puheensorinaa, ja nähtävissä on iloinen tekemisen meininki. Kaksi opiskelijaa laskee isoja kaavapapereita tasolle, yksi leikkaa kangasta. Opettaja tarkkailee ja neuvoo vieressä.

Meneillään on kuuden viikon mittainen Täydennä osaamistasi sarjaompelijaksi -koulutus, jossa on ollut lähiopetusta kolmena iltana viikossa. Viimeinen viikko on sisältänyt intensiiviopetusta päivisin.

Täydennyskoulutus on osa Stadin AO:n hanketta Osaamista tekstiili-, vaatetus- ja muotialalle. Tavoitteena on parantaa koulutukseen osallistuvien kilpailukykyä työmarkkinoilla – joko nykyisissä tehtävissä tai jatkokoulutuksen avulla työllistymällä.

– Tekstiili-, vaatetus- ja muotialalla on sekä ylitarjontaa että tarvetta etsiä uusia osaajia. Hankkeessa on tarkoitus suunnitella ja järjestää koulutusta, joka vastaa tähän rakennemuutoksen aiheuttamaan työvoimavajeeseen, kertoo hankkeessa mukana oleva opettaja Sirpa Lämsä.

Hankkeen alussa hän ja opettaja Tiina Kaijala kartoittivat yritysten tarpeet työntekijöiden osaamiselle. Selvisi, että alalla on eläköitymässä väkeä ja uusien työntekijöiden tarve on suuri.

– Työntekijöiden puuttuminen voi olla jopa yrityksen kasvun este, kun tuotteet halutaan valmistaa Suomessa, Lämsä toteaa.

Osaamista tekstiili-, vaatetus- ja muotialalle -hankkeen rahoittaa Jatkuvan oppisen työllisyyden palvelukeskus JOTPA.

Alan osaamista päivittämässä

Tekstiili-, muoti- ja vaatetusalalla työskentelevien lisäksi koulutus sopii myös alalle haluaville – taustalla tulee kuitenkin olla jonkun verran omaa harrastuneisuutta, esimerkiksi ompelusta.

Marjut Soldatkin on valmistunut Stadin AO:n tekstiili- ja muotialan ammatillisesta perustutkinnosta. Opiskeluaikana hän perusti oman yrityksen ja valmistuttuaan siirtyi kokopäiväiseksi ompeluyrittäjäksi.

– Ajattelen, että tämän alan osaamista pitää jatkuvasti päivittää. Sarjaompelusta on tullut asiakkailta kyselyitä, joten kun näin mainoksen täydennyskoulutuksesta, päätin hakeutua mukaan, Soldatkin kertoo.

Soldatkin työskenteli aiemmin metallialan tehtaalla, ja on opiskellut myös merkonomiksi. Unelma-ammatti löytyi kuitenkin ompeluharrastuksen kautta.

– Oma juttuni on kilpailuasut ja etenkin luisteluasut. Tyttäreni harrastavat luistelua ja lajin tarvikkeita- ja asuja on helppoa myydä jäähallilla, Soldatkin kertoo.

Hän on tehnyt myös show-vaatteita sekä ottelusortseja nyrkkeilijälle. Täydennä osaamistasi sarjaompelijaksi -koulutuksessa Soldatkin teki luisteluhousuja myyntiin omaan yritykseensä. Esimerkiksi hinnoitteluun hän on saanut lisäosaamista koulutuksesta.

Soldatkin pohtii, että lyhytkestoiset täydennyskoulutukset sopivat hyvin yksityisyrittäjille, koska opetusta on iltaisin. Hän osallistuisi mielellään vastaavanlaisiin koulutuksiin jatkossakin.

Uuteen alaan ja sen opiskeluun tutustumista

Liinu Koskela esittelee täydennyskoulutuksen tuotoksia: upeita brodeerattuja keittiöpyyhkeitä. Ne tehtiin yhteistyössä toisen alan täydennyskoulutuksen, Täydennä osaamistasi brodeeraajaksi, osallistujien kanssa. Pyyhkeiden lisäksi sarjaompeluna tehtiin myös esiliinoja.

Koskela on harrastanut lapsuudesta saakka ompelua. Hän on valmistanut kaikenlaisia vaatteita aina arkiasuista hääpukuihin.

– Olen ollut tekniikan alan opinnoistani sivussa useamman vuoden. Alanvaihto on mielessä, ja olen harkinnut tekstiili- ja muotialan opintoja, Koskela kertoo.

Osallistumalla koulutukseen hän tutustuu paremmin alan opintoihin ja opiskeluun Stadin AO:ssa. Koulutus on tuntunut mieleiseltä ja seuraava askel voi hyvinkin olla hakeutuminen tekstiili- ja muotialan perusopintojen pariin.

– Mittatilausompelijan tai vaatturin työt kiinnostavat, Koskela toteaa.

Opiskelijoiden tekemiä pyyhkeitä ompeluluokassa.
Brodeeratut keittiöpyyhkeet syntyivät kahden täydennyskoulutuksen yhteistyönä.

Alan yrittäjät opettajina

Koulutusten opettajat ovat olleet alan yrittäjiä, joilla on vankka kokemus koulutussisällöstä. Myös tuleviin hankkeen täydennyskoulutuksiin tullaan hyödyntämään ammattiosaamista oppilaitoksen ulkopuolelta.

– Sivutoiminen opetustyö iltaisin on ollut virkistävää vaihtelua yritystoiminnan rinnalla. Olen pyrkinyt tuomaan mahdollisimman työelämälähtöisen näkökulman opintoihin ja antamaan opiskelijoille sellaisia oppeja, joita koulusta ei ehkä normaalisti saa. Olemme muun muassa käyneet läpi hinnoittelua ja sopimuksia hyvin konkreettisesti sekä tehokkuutta ja sen työkaluja, kertoo Täydennä osaamistasi sarjaompelijaksi -koulutuksessa opettajana toiminut Kia Nyqvist.

– On ollut todella mielenkiintoista suunnitella koulutuksia ja niiden sisältöjä yrittäjien kanssa. Näin on saatu aikaan täydennyskoulutuksia työelämän tarpeisiin, toteaa projektikoordinaattori Rinna Saramäki.

Hän kertoo, että koulutuksiin osallistuneet ovat olleet aidosti innostuneita uuden oppimisesta.

– Opiskelijat hakivat osaamista moneen eri tarpeeseen, innostus ja uuden oppimisen ilo oli helppoa huomata.

Seuraava koulutus helmikuussa 2024

Seuraava hankkeen lyhytkoulutus, Tekstiili- ja muotialan second hand -osaaja, alkaa helmikuussa 2024. Koulutus antaa yleiskatsauksen tekstiili- ja muotialan second hand -markkinan toimintaympäristöstä sekä alan käytännön osaamista.

Koulutus sopii jo alalla työskenteleville, jotka haluavat lisätietoa second hand -markkinasta sekä kiertotalouden parissa työskenteleville, jotka kaipaavat osaamista tekstiili- ja muotialan erityispiirteistä

– Tavoitteena on, että täydennyskoulutusten sisältöjä voidaan hyödyntää myös hankkeen jälkeen tulevissa koulutuksissa. Kyseessä voi olla joko maksulliset tai esimerkiksi oppisopimuskoulutukset, Rinna Saramäki kertoo.

Pääkuva: Maarit Soldatkin (vasemmalla) valmisti täydennyskoulutuksessa luisteluhousuja. Vastapäätä koulutuksen opettaja Kia Nyqvist.