Tuotteita ja palveluja opiskelijatöinä – vaatteita Stadin Luovasta, julisteita ja etikettejä opiskelijapainosta

Julkaistu 30.8.2023, 12:23 Tekstiili- ja muotialan opiskelijat Stadin Luova -myymälässä.

Waltteri Kanervalla on alkamassa myyntivuoro Stadin Luova -myymälässä Meritalon toimipaikassa. Myymälän kaikki tuotteet ovat opiskelijatyönä tehtyjä. Rekeillä on esillä mekkoja, hameita ja paitoja sekä hyllyissä hattuja ja laukkuja sekä tyylikkäitä asusteita. Muun muassa. Tuotevalikoima vaihtelee, ja uutta tulee myyntiin sitä mukaa, kun ne oppitunneilla valmistuvat.

Esillä on tällä kertaa myös Peppi Laurénin ompelema yksinkertaisen kaunis lasten mekko.

Kanerva ja Laurén opiskelevat Stadin AO:n tekstiili- ja muotialalla. Kanerva valmistuu opintojensa päätteeksi muotiassistentiksi, Laurénista puolestaan tulee mittatilausompelija. Kumpikin pohtii vielä, jatkaako opintojaan tekeillä olevan tutkintonsa jälkeen.

Kanerva ja Laurén ovat yhtä mieltä siitä, että tutkinto antaa hyvät valmiudet asiakastyöhön. He kehuvat muutoinkin opiskelua Stadin AO:ssa. Erityiskiitokset saavat opettajat, joissa on sopiva yhdistelmä rentoutta, mutta tarvittaessa myös napakkuutta.

Tekstiili- ja muotialan opiskelija Stadin Luova -myymälässä.
Waltteri Kanerva opiskelee Stadin AO:ssa muotiassistentiksi ja opintoihin kuuluu työskentelyä Stadin Luova -myymälässä. Kuva: Jussi Helttunen

Autokorjausta, hierontaa ja korjausompelua

Stadin AO:ssa tehdään paljon opiskelijatyönä palveluita ja tuotteita lukuisilla aloilla. Stadin AO:hon voi tuoda auton huoltoon, tulla hierottavaksi ja teettää huonekalulleen verhoilun.

Stadin Luova -myymälä on toisin sanoen vain yksi esimerkki opiskelijatöiden tuloksista. Koulutuspäällikkö Jaana Viitamäki tekstiili- ja muotialalta kertoo, että opiskelijatöillä on Stadin AO:ssa pitkä historia. Myymälän lisäksi opiskelijat ovat valmistaneet esimerkiksi mittatilaustyönä yksilöllisiä vaatteita sekä teatteripuvustuksia.

Opintojen aikana käydään läpi myös muun muassa tuotteistamista sekä tutustutaan graafisiin työkaluihin.

– Teemme täällä myös korjausompelua. Se on nousemassa yhä vahvemmin esille, sillä jo EU:n uuden lainsäädännön mukaan tekstiilien on oltava jatkossa korjattavissa tai kierrätettävissä.

Mielikuvitus rajana painotöissä

Opiskelijatöitä tehdään myös media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnossa. Sen osaamisaloista painoviestinnässä opiskellaan tulostamista, painamista ja viimeistelyä. Opiskelijoilla on käytössään eri materiaaleja ja he opiskelevat erilaisia tekniikoita.

Koulutuspäällikkö Jussi Virtanen kertoo, että kuukausittaisissa palavereissa asiakaspyynnöt käydään läpi ja päätetään, mitkä niistä soveltuvat opiskelijatöiksi.

– Opiskelijatyömme ovat melko pienimuotoisia. Olemme tehneet painotöinä esimerkiksi julisteita ja pieniä vihkosia. Opiskelijat ovat painaneet myös teippauksia ja teipanneet niitä asiakkaiden kohteisiin. Stadin AO:ssa tehtyjä teippauksia näkee logoina esimerkiksi yritysten ovessa tai ajoneuvoissa.

Media-alan opiskelija tulostaa harjoitustyötä.
Stadin AO:n media-alan ja kuvallisen ilmaisun opiskelijoilla on käytössään tulostimia, joilla voidaan tulostaa isoja vedoksia. Opiskelija Emilia Haverinen tulostaa itse piirtämäänsä teosta. Kuva: Jussi Helttunen

Opiskelijoilla on käytössään tulostimia, joilla voidaan tulostaa isoja vedoksia valokuvista tai piirroksista. Myös juomapullojen etikettien työstäminen on tullut tutuksi.

– Käytännössä näissä töissä mielikuvitus on rajana, Virtanen kertoo.

Näyttelyjä rakennettaessa opiskelijat tekevät tiivistä työtä tilaajan kanssa.

Media-alalla kilpailu työpaikoista on usein melko tiukkaa, mutta painotöissä tilanne on erilainen.

– Painotöitä tekeville opiskelijoille on hyvät työllistymisen mahdollisuudet, Virtanen kertoo.

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Jussi Helttunen

Pääkuva: Tekstiili- ja muotialan opiskelijoiden Waltteri Kanervan ja Peppi Laurénin mielestä tutkinto antaa hyvät valmiudet asiakastyöhön.

Opiskelijatöitä ja palveluja Stadin AO:ssa:

 • Hierontaklinikka
 • Jalkojenhoitopalvelut
 • Parturi-kampaamopalvelut
 • Kosmetologipalvelut
 • Elintarvike- ja ravintolapalvelut
 • Vaatetuspalvelut
 • Huonekalujen verhoilu
 • Pintakäsittely
 • Painopalvelut
 • Ajoneuvojen korjaamo
 • Stadin Luova -myymälä on auki ma–ke ja pe 12–15, ti 12–14