Prosessiopinnoissa syntyy maltainen olut – koulutusalojen yhteistyö tärkeässä roolissa

Julkaistu 25.3.2024, 8:36 Opiskelijat esittelevät valmistamaansa olutta.

Stadin AO:n prosessiteollisuuden opinnoissa on mahdollista perehtyä panimotuotteiden prosessiin ja oluen valmistukseen. Bioteknisten prosessien hallinta -opintotokokonaisuus antaakin hyvän osaamisen työelämään.

Alaa opiskellaan Kullervonkadun toimipaikassa. Siellä sijaitsee myös opetuspanimo, joka on monipuolisempi oppimisympäristö kuin voisi kuvitella.

Eri aloja yhdistävä kokonaisuus

Opetukseen kuuluu paljon käytännön kemiaa ja eri alojen toimiva verkosto, jossa tutkinnot nivoutuvat erinomaisesti toimivaksi kokonaisuudeksi. Matka maltaasta olueksi mahdollistaa yhteistyön lukuisten ammatillisten alojen välillä.

Tiivistä yhteistyötä tehdään laboratorioalan kanssa. Opiskelijat tekevät analyyseja ja mikrobiologisia määrityksiä sekä mittaavat alkoholipitoisuutta. Logistiikka-alan opiskelijat huolehtivat niin raaka-aineiden kuin valmiiden tuotteiden varastoinnista ja kuljetuksesta.

Media-alalla suunnitellaan pakkaukset, etiketit ja esitteet. Elintarvikealalla opiskelijat pääsevät luomaan reseptiikkaa ja valmistamaan oluen kanssa tarjottavia tuotteita.

– Koulun labratunnit olivat mielenkiintoisia sekä vierailut alan yrityksissä. Kävimme vierailulla muun muassa Sinebrychoffin ja Malmgårdin panimoilla, joissa tutustuimme heidän prosesseihinsa, kertoo prosessiteollisuuden opiskelija Kalle Ohvo.

Mahdollisuuksia osaamisen syventämiseen

Panimon toimintaa kehitetään jatkuvasti palvelemaan opiskelijoiden osaamisen kartuttamista. Stadin AO:n oman Ravintola Kokin kanssa suunnitelmat ovat jo pitkällä. Myyntiin on tulossa oman panimon tuotteita, ja oluenvalmistuksessa syntyvä mäski on tarkoitus hyödyntää mallasleivän raaka-aineena.

Panimotuotteet ja niiden valmistusprosessi tarjoavat myös mahdollisuuksia syventää osaamista niin yrittäjyyden, kestävän kehityksen kuin tuotteistamisenkin saralla. Tulevaisuus näyttää, miten monipuolisesti Stadin AO:n eri tutkinnoissa pystytään hyödyntämään oluenvalmistukseen liittyviä toimintoja.

Vierailu toteutui opiskelijoiden yhteistyönä

Maaliskuun alussa opetuspanimoon saatiin vieraaksi Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Johanna Laisaari. Vierailu tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden osallistaa opiskelijat tapahtuman järjestelyihin ja esitellä panimon aloja yhdistävää toimintaa.

– Kokonaisuus oli alusta loppuun asti oivallinen ja konkreettinen esimerkki verkostoitumisesta. Opiskelijat ja henkilöstö tekivät monipuolisesti yhteistyötä yli tutkintorajojen tällaisen tilaisuuden järjestämisessä ja Helsingin omassa opetuspanimossa,iloitsee ammatillisen koulutuksen päällikkö, Stadin AO:n johtava rehtori Maria Sarkkinen.

Tilaisuuden toteuttamisessa eri alojen opiskelijat yhdistivät voimansa. Vieraita vastassa olivat turva-alan opiskelijat, jotka opastivat, ohjasivat ja huolehtivat narikasta.

Opiskelijat Kalle Ohvo ja Piia Tamminen esittelivät panimon tuotteita ja toimintaa. Ohvo ja Tamminen olivat näyttötyönään valmistaneet oman vehnäoluen, ja valmistuivat Stadin AO:sta prosessinhoitajiksi.

– Saimme viettää unohtumattoman viimeisen koulupäivän, ja vieraista välittyi aito kiinnostus opintojamme kohtaan, he kiittelevät.

Tarjoilijaopiskelijat tarjoilivat elintarvikealan valmistamia pikkusuolaisia. Oluen kylkeen nautittavaksi suunniteltu menu sisälsi karitsaa, siikatartaria, marinoitua avokadoa ja mustekalaa.

Opiskelijat tarjoilemassa apulaispormestarin vierailulla.

Opiskelijat hoitivat vierailulla tarjoilut ammattimaisesti.

Opiskelijat loistivat myös ohjelmassa. Vierailijat pääsivät testaamaan tietämystään Stadin AO:sta tutor-opiskelijan Kahoot-visassa ja kuulemaan Tina Sandqvistin lauluesityksen. Sandqvist on myös osana media-alan opintojaan suunnitellut olutpullojen etiketit.

– Oli todella hienoa päästä tutustumaan uuteen panimoon ja kuulla, että se mahdollistaa niin monen koulutusalan opiskelijoiden yhteistyön opintojen aikana. Myös itse tilaisuus oli upeasti järjestetty, kiitos siitä kaikille järjestelyihin ja tilaisuuteen osallistuneille, Johanna Laisaari toteaa.

Pääkuva: Opiskelijat Kalle Ohvo ja Piia Tamminen esittelivät näyttötyönään valmistamaansa olutta.