StadinAO / Oppisopimus / Oppisopimusopiskelijaksi / Oppisopimusopiskelijan palkka, etuudet ja lomat

Oppisopimusopiskelijan palkka, etuudet ja lomat

Oppisopimusopiskelijana olet myös työntekijä. Saat työnantajan kanssa sovittua, vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Mikäli alalla ei ole työehtosopimusta, olet oikeutettu kohtuulliseen palkkaan.

Jos työnantaja ei maksa sinulle oppilaitospäiviltä palkkaa, saat hakea opintososiaalisia etuuksia:

  • päiväraha 15 euroa oppilaitospäivältä
  • perheavustus 17 euroa, jos sinulla on alle 18-vuotias huolettava lapsi


Kaikille maksettavat edut:

  • matkakorvaus, kun yhdensuuntainen matka opetuspaikalle on yli 10 kilometriä. Matkakorvaus maksetaan julkisella kulkuneuvolla kuljettaessa kuitteja vastaan tai kilometrihinnoitteluna 0,20 €/km. Perättäisiltä päiviltä maksetaan yksi meno-paluu, mikäli maksetaan majoituskorvaus. Matkan kilometrit määräytyvät internetistä löytyvän reittiohjelman lyhimmän reitin mukaan.
  • majoituskorvaus 8 euroa oppilaitospäivältä, jos tietopuolinen opetus järjestetään opiskelijan kotipaikkakunnan ulkopuolella. Edellytetään yöpymistä.

Opintososiaaliset edut ovat verottomia. Vuoden 2021 alusta lähtien ilmoitamme päivärahan ja perheavustuksen maksut tulorekisteriin.

Työsuhteessa oleva oppisopimusopiskelija on työntekijä, eikä ole oikeutettu opiskelija-alennuksiin (esim. VR:n opiskelija-alennus) tai Kelan opintoetuuksiin.

Oppisopimusopiskelijana olet työsuhteessa ja lomasi määräytyvät työehtosopimuksen ja työlainsäädännön mukaisesti. Aiemmin solmitun toistaiseksi voimassa olevan työsuhteen ehdot eivät muutu oppisopimuksen myötä, eivätkä ansaitut lomaoikeutesi häviä. Oppisopimusopiskelijana sinulla ei ole kesä-, syys-, joulu- tai talvilomia kuten nuorisoasteen ammattiopetuksessa olevilla opiskelijoilla.