StadinAO / Oppisopimus / Oppisopimusopiskelijaksi / Tutkinnot ja koulutuksen kesto

Tutkinnot ja koulutuksen kesto

Oppisopimuksella voit suorittaa osaamistarpeestasi riippuen eritasoisia toisen asteen ammatillisia tutkintoja tai tutkinnon osia.

Perustutkinto
Perustutkinto suoritetaan yleensä silloin, kun sinulla ei ole aikaisempaa osaamista alalta tai olet vaihtamassa alaa. Perustutkintoa suoritettaessa sinun ei tarvitse osata vielä mitään alasta. Joissain ammateissa tulee suorittaa aina ensin perustutkinto, vaikka osaamista jo olisikin. Perustutkinnon suorittaminen kestää aikaisemmasta osaamisesta riippuen 1–3 vuotta.

Ammattitutkinto
Ammattitutkintoa suoritettaessa sinulla tulee olla alan perusosaaminen hallinnassa ja mielellään myös työkokemusta. Tämä tutkinto syventää osaamistasi. Joissain tutkinnoissa se antaa myös oikeuden harjoittaa ammattia itsenäisemmin. Ammattitutkinnon suorittaminen kestää aikaisemmasta osaamisesta riippuen 1–1,5 vuotta.

Erikoisammattitutkinto
Erikoisammattitutkinnoissa osoitetaan alan vaativimpien työtehtävien hallintaa ja ne soveltuvat esim. työnjohto- ja asiantuntijatehtäviin. Erikoisammattitutkinnon suorittaminen kestää aikaisemmasta osaamisesta riippuen 1–1,5 vuotta.


Kaikki yllämainitut tutkinnot antavat hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Aiemmin suoritettu toisen tai ylemmän asteen tutkinto ei ole este oppisopimuskoulutukselle.

Tutkinnon suoritusaika lyhenee, jos sinulla on osaamista ennen oppisopimuksen aloitusta. Jokaisen opiskelijan opinnot henkilökohtaistetaan. Henkilökohtaistaminen tarkoittaa sitä, että sinulle suunnitellaan ja toteutetaan juuri sinun tarpeitasi vastaava opintopolku. Henkilökohtaistamisessa tunnistetaan ja tunnustetaan nykyinen osaamisesi ja suunnitellaan, mitä uutta osaamista tarvitset ja millä tavalla saat sen hankittua työtä tekemällä ja opinnoilla. Lisäksi suunnitellaan, miten osaaminen osoitetaan sekä mitä ohjausta, tukea tai mahdollisia erityisen tuen toimia tarvitset ja huomioidaan elämäntilanteesi.