Elintarvikealan perustutkinto
Leipuri-kondiittori • Elintarvikkeiden valmistaja
Elintarvikealan perustutkinnon suorittanut toimii elintarvikealan työtehtävissä omavalvonnan ja elintarvikehygienian edellyttämällä tavalla. Hän varmistaa tuotteiden tuoteturvallisuuden ja laadun valmistusprosessin eri vaiheissa.
Stadin AO:ssa elintarvikealan perustutkinnossa voi valmistua joko leipuri-kondiittoriksi tai elintarvikkeiden valmistajaksi.
Toteutussuunnitelma
Stadin AO:ssa elintarvikealan koulutusta järjestetään Prinsessantien toimipaikassa (Roihuvuori).
Elintarvikkeiden valmistaja
Elintarvikkeiden valmistaja (elintarviketeknologian osaamisala) työskentelee valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä elintarviketeollisuudessa, pienimuotoisessa elintarvikkeiden valmistuksessa tai elintarvikeliikkeiden myymälätoiminnoissa.
Työssä valmistettavia ja käsiteltäviä elintarvikkeita ovat esimerkiksi valmisruoka-, kasvis-, marja-, kala- ja lihatuotteet sekä erilaiset juomat, välipalatuotteet, jälkiruoat ja jäätelöt.
Alan työtehtäviä
- valmistaa pientuotannossa tai teollisessa prosessissa erilaisia elintarvikkeita
- elintarvikkeiden pakkaaminen ja myyntitehtävät
- työtilojen, koneiden ja laitteiden puhtaanapito
Työhön liittyviä vaatimuksia
- yhteistyö- ja tiimityöskentelytaidot
- omatoimisuus ja joustavuus
- huolellisuus, luotettavuus ja vastuullisuus
- halu tuottaa asiakkaalle laadukkaita tuotteita
Työnantajia
Henkilökohtaiset ominaisuudet
Leipuri-kondiittori
Leipuri-kondiittorilla (leipomoalan osaamisala) on valmiudet työskennellä erilaisissa leipomo- ja elintarvikealan työtehtävissä. Leipuri-kondiittori osaa valmistaa tuotteita sekä käsityövaltaisessa, että teollisessa tuotannossa.
Opinnoissa painotetaan käsillä tekemisen taitoja. Leipuri-kondiittori valmistaa erilaisia ruokaleipä-, kahvileipä- ja konditoriatuotteita.
Alan työtehtäviä
- ruokaleipä-, kahvileipä-, eines- ja konditoriatuotteiden valmistus, esimerkiksi pullat, leivät, pasteijat, kakut ja leivokset
- leipomotuotteiden pakkaaminen, varastointi ja myynti
- työtilojen, koneiden ja laitteiden puhtaanapito
Työhön liittyviä vaatimuksia
- yhteistyö- ja tiimityöskentelytaidot
- omatoimisuus ja joustavuus
- hyvät kädentaidot ja luovuus
- huolellisuus, luotettavuus ja vastuullisuus
- halu tuottaa asiakkaalle laadukkaita tuotteita
Työnantajia
- leipomot
- konditoriat
- kahvilat
- ravintolat
- pitopalveluyritykset
Henkilökohtaiset ominaisuudet
- organisointikyky
- hyvät kädentaidot ja luovuus
- hyvä paineensietokyky
- hyvät ongelmanratkaisutaidot
- hyvä fyysinen kunto
Huomioitavaa
- Henkilölle, joka sairastaa allergista nuhaa tai astmaa ei suositella hakeutumista elintarvikealan opintoihin, koska alalla ollaan tekemisissä jauhopölyn kanssa.
- Elintarviketyöntekijä ei voi käyttää työsalissa koruja tai lävistyksiä. Myös rakennekynnet, tekoripset sekä kynsilakka ovat kiellettyjä.
- Erilaiset ruoka-aineallergiat ja eettiset vakaumukset voivat rajoittaa merkittävästi osaamisen hankkimista ja alan tutkinnon suorittamista.
- Elintarvikealan perustutkinnon ammattitaitovaatimuksiin on kirjattu mm. erilaisten raaka-aineiden käsitteleminen sekä raaka-aineiden tuoreuden ja laadun aistinvarainen arviointi.
- Elintarvikealan opiskelijan tulee voida käsitellä opetuksen aikana kaikkia käytettäviä raaka-aineita.
Lisäksi tartuntatautilaki (1227/2016) velvoittaa työnantajaa vaatimaan elintarvikeriskityötä tekevältä selvityksen siitä, ettei hän sairasta salmonelloosia eli salmonella bakteerin aiheuttamaa tautia. Opintojen alussa opiskelija täyttää salmonellaa koskevan lausuntolomakkeen.
Hae meille!
Stadin ammattiopistoon voi hakea opiskelemaan joustavasti ympäri vuoden.