Ruokapalvelujen ammattitutkinto (oppisopimus/ koulutussopimus)
Ruokapalvelujen ammattitutkinnon suorittaminen antaa laaja-alaiset tiedot ja taidot työskennellä ravintola- tai suurtalouskokin työtehtävissä.
- Aikaisemmin hankittua työkokemusta ja osaamista syvennetään koulutuksen aikana.
- Ruokapalvelujen ammattitutkinto on tarkoitettu ravintola- tai suurtalousalan työkokemusta omaaville henkilöille.
Huom! Myös yksittäisten tutkinnonosien suorittaminen ammattitaidon kehittämiseksi on mahdollista.
Tutkinnon tavoitteet
Ruokapalvelujen ammattitutkinnon suorittanut osaa
- suunnitella työtehtävänsä ruoanvalmistuksen tehtävissä,
- toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä ruoanvalmistustehtävissä,
- toimia asiakaslähtöisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, taloudellisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti
- toimia työyhteisössä ja kehittää osaamistaan.
Ammattitutkinnossa voi erikoistua a) ravintolan tai b) suurtalouden ruoanvalmistustehtäviin.
a) Tutkinnon ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki osaa
- työskennellä ammattitaitoisesti, itsenäisesti ja vastuullisesti ravintolan toiminta-ajatuksen ja liikeidean mukaisesti
- työskennellä taloudellisesti ja laadukkaasti
- esikäsitellä raaka-aineita oikein jalostusasteen mukaisesti
- valmistaa alku-, pää- ja jälkiruoka-annoksia ja ateriakokonaisuuksia viimeistellä ja laittaa ruoka-annokset esille tarkoituksenmukaisella tavalla
- palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti ja kohteliaasti.
b) Tutkinnon suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut suurtalouskokki osaa
- työskennellä suunnitelmallisesti ja vastuullisesti ammattikeittiön erilaisissa ruoanvalmistus- ja asiakaspalvelutehtävissä
- toimia organisaation toiminta-ajatuksen mukaisesti
- työskennellä taloudellisesti ja laadukkaasti
- valmistaa erilaisia ruokalajeja ja ateriakokonaisuuksia
- käyttää ammattimaisesti ja tehokkaasti ammattikeittiön koneita ja laitteita
- palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti ja kohteliaasti.
Tutkinnon muodostuminen
Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp).
Koko tutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta tutkinnon osasta sekä kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.
Tutkinnon pakollinen osa, 60 osp:
- Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä, 60 osp tai
- Ruoanvalmistus suurtaloudessa, 60 osp
Tutkinnon valinnaiset osat, 90 osp (valitaan kaksi)
- Erityisruokavalioiden valmistaminen, 50 osp
- Kasvisruokien valmistaminen, 40 osp
- Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen, 50 osp
- Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä, 30 osp
- Ruoanvalmistus tilauspalveluissa, 40 osp
- Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa, 40 osp
Tutkinnossa vaadittavaa osaamista osoitetaan omalla työpaikalla henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti näytöillä.
Lue lisää tutkinnon sisällöstä ja vaatimuksista ePerusteista.
Oppisopimusopiskelu
Koulutuksen kokonaisuus oppisopimuksella koostuu
- Suunnitellusta ja ohjatusta työelämässä oppimisesta. Nimetty työpaikkaohjaaja seuraa kehittymistäsi ja tukee sinua opintojen yhdistämisessä työtehtäviisi. Koulutusohjelma vaatii sekä osallistujalta että työpaikkaohjaajalta aikaa ja panostusta onnistuakseen.
- Osaamistarpeesi mukaan valituista yhteisistä koulutuspäivistä (lähi- sekä etä-/verkko-opetuspäivistä) sekä muista osaamisen hankkimisen tavoista.
- Ohjaustapaamisista ja näyttöjen toteuttamisesta omassa työssä.
Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta täällä.
Miten opit työssä?
Valitset itsellesi työpaikkaohjaajan, joka voi olla oma esihenkilö tai joku muu esimiestyötä tekevä tai esimerkiksi tämän tutkinnon aiemmin suorittanut henkilö. Työpaikkaohjaaja toimii yleensä myös tutkinnon arvioijana.
- Tietoa työpaikkaohjaajasta kysytään jo hakeutumisen yhteydessä.
- Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) laaditaan ennen opintojen alkua.
Koulutuksen järjestäjänä ja toteuttajana toimii Stadin AO (Prinsessantien toimipaikka, Prinsessantie 2, 00820 Helsinki).
Tutkinnon suorittamisen edellytykset
- sinulla on suoritettu alan perustutkinto tai työkokemusta kokin tehtävistä
- sinulla on ruokapalvelualalle sopiva kokonaisvaltainen terveys
- sovellut asiakaspalveluun
- sinulla on valmiudet itsenäiseen opiskeluun ja tiedon hankintaan
- sinulla on ravintola- tai suurtalousalan ruoanvalmistusta toteuttava työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 tuntia viikossa oppisopimusopintojesi aikana
- suosittelemme, että suomen kielen taitotasosi on vähintään B1.1.
On tärkeää, että keskustelet koulutukseen hakeutumisesta etukäteen esihenkilösi kanssa.
Varaa aikaa koulutuspäiviin (1–4 krt/kk), itsenäiseen työskentelyyn, tehtävien tekemiseen ja näyttöjen suorittamiseen.
Hakeutuminen
Jos sinulla on alan työpaikka, niin voit täyttää hakemuksen.
- Täytä huolella kaikki vaaditut kohdat, jotta ne kirjautuvat oikein oppisopimukseen. Pakolliset kohdat on merkitty tähdellä.
- Löydät ohjeita sinisten kysymysmerkkien takaa.
- Lopuksi paina ”Tallenna”.
Huom! Ota yhteyttä koulutuksen vastuuopettajaan, jos
- olet kiinnostunut suorittamaan tutkinnon osan omakustanteisesti (sinulla ei ole oppisopimustyöpaikkaa) tai
- haluat suorittaa pelkästään näytön ilman koulutusta ja sinulla on riittävä alan koulutus sekä työkokemus.
Haku- ja oppisopimusprosessin eteneminen
Kun saamme tietosi, olemme yhteydessä sinuun ja työnantajaan.
- Järjestämme sinulle HOKS (henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma) -keskustelun, jossa tarkennamme yhdessä opintosuunnitelmasi.
Koulutus kestää alan aiemmasta osaamisestasi riippuen 1–1,5 vuotta.
Lisätietoja
Jani Viitala, oppisopimusasiantuntija (oppisopimusasiat)
p. 040 837 9566, jani.viitala@hel.fi
Marko Pääskysaari, ammatillinen opettaja (tutkinnon ja koulutuksen sisältö)
p. 040 664 5638, marko.paaskysaari@edu.hel.fi
Koulutuksen hinta
Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton lukuun ottamatta mahdollisia oppimateriaalikustannuksia.
Koulutuspäivinä opiskelijalla on mahdollisuus ruokailla oppilaitoksessa (maksullinen).