Taideteollisuusalan ammattitutkinto koostuu useasta harvinaisesta ja ainutlaatuisesta ammatista. Esteettisten taitojen lisäksi taideteollisuusalan ammattilaisen työssä heijastuu vahva ammattitaito ja arvostus kulttuuriperintöön ja uuden luomiseen.
Taideteollisuusalan ammattilainen kehittää ja ylläpitää ammattitaitoaan ja edistää osaamistaan digitalisoinnin suomilla mahdollisuuksilla. Samanaikaisesti kestävä kehitys ja kierrättäminen ovat alalle ominaisia piirteitä johtuen muun muassa työssä käytettävistä materiaaleista, raaka-aineiden kalleudesta, käsityön ja -perinteen kunnioittamisesta, valmistusmenetelmistä ja säilyttävästä työotteesta.
Taideteollisuusalan ammattitutkinnon suorittanut hallitsee vaativan työnkuvansa mukaisen ammattitaitonsa työskentelemällä
Käsityöalan yritystoiminnassa korostuu vastuullisuus, verkostot ja työhyvinvointi sekä jatkuva oppiminen ja itsensä kehittäminen. Koulutuksen aikana voit kehittää ja päivittää ammattitaitoasi sekä tunnistuttaa ja tunnustuttaa aikaisemman osaamisesi.
Verhoilijan suuntautumisvaihtoehdon suorittaminen soveltuu verhoilu- ja sisustusalan perustutkinnon eli verhoilijan koulutuksen suorittaneille tai alan työkokemuksen kautta riittävän ammattitaidon hankkineille henkilöille.
Alan työnimikkeitä ovat huonekalujen verhoilija ja ajoneuvojen verhoilija. Työpaikkana voi olla esimerkiksi huonekalutehdas, verhoiluliike tai ajoneuvoverhoomo. Moni toimii itsenäisenä alan yrittäjänä.
Taideteollisuusalan ammattitutkinto on yhteensä 150 osaamispistettä.
Verhoilijan opinnot muodostuvat yhdestä 10 osaamispisteen mittaisesta kaikille pakollisesta tutkinnon osasta ja 90 osaamispisteen mittaisesta valinnaisesta tutkinnonosasta.
90 osaamispisteen mittaiset valinnaiset tutkinnonosat ovat:
Näiden lisäksi tutkintoon kuuluu seuraavia valinnaisia tutkinnonosia 50 osaamispisteen edestä:
Opiskelija voi myös valita:
Lue lisää Stadin AO:n koulutuksesta ePerusteista.
Lisätietoa hakeutumisesta ilmoitetaan keväällä 2025.
Lähiopetusta järjestetään iltaisin ja mahdollisesti lauantaisin. Lähipäiviä on 1-3 päivää kuukaudessa. Lisäksi opiskelijat tekevät etätehtäviä. Tutkinnon voi suorittaa myös Yrittäjän oppisopimuksena. Silloin opiskelija hankkii itselleen mentorin alalta. Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa näytöissä.
Koulutus kestää henkilökohtaisesta osaamisen kehittämissuunnitelmasta riippuen noin 1,5 vuotta.
Stadin AO, Sturenkadun toimipaikka
Nilsiänkatu 6 A, 00510 Helsinki
Opiskelumaksu 150 euroa määräytyy tutkinnonosittain ja se laskutetaan osissa opiskelun edetessä.
Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton lukuunottamatta mahdollisia oppimateriaalikustannuksia. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Aikuisopiskelijalla on työ- ja elämäntilanteesta riippuen erilaisia vaihtoehtoja opintojen rahoittamiseen. Oikeus erilaisiin tukiin on hyvä selvittää hyvissä ajoin ennen opintojen alkua, sillä monet taloudellisista tukimuodoista vaativat etukäteisjärjestelyjä ja sopimista.