Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittanut henkilö valmistuu dieettikokiksi. Hän työskentelee erilaisia ruoka- ja ateriapalveluita tuottavissa valmistuskeittiöissä, erityisruokavalioiden valmistukseen painottuvissa työtehtävissä.
Dieettikokki toimii työyhteisön asiantuntijana. Hänen työnsä on asiakaspalvelutyötä, joka vaatii toimipaikan kokonaisvaltaisen palvelutehtävän ymmärtämistä sekä oman alueen ravitsemus- ja erityisruokavaliotiedon osaamista ja soveltamista. Työn kannalta olennaisia asioita ovat asiakaslähtöinen suunnittelu, huolellisuus sekä oikean tiedon välittäminen asiakkaalle.
Huom! Myös yksittäisten tutkinnonosien suorittaminen ammattitaidon kehittämiseksi on mahdollista.
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittanut dieettikokki osaa
Dieettikokki huomioi lisäksi asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja elintarviketurvallisuuden. Hänellä on laaja-alaiset tiedot ravitsemuksesta ja erityisruokavalioiden toteuttamisesta sekä edellytykset ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan.
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon laajuus on 160 osaamispistettä (osp).
Tutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta tutkinnon osasta sekä kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.
Tutkinnon pakollinen osa, 50 osp
Erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä
Tutkinnon valinnaiset osat, yht. 110 osp (valitaan kaksi)
Tutkinnossa vaadittavaa osaamista osoitetaan omalla työpaikalla henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti näytöillä.
Lue lisää tutkinnon sisällöstä ja vaatimuksista ePerusteista.
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittaminen edellyttää suoritettua alan perustutkintoa tai vahvaa kokin työkokemusta.
Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, joka koostuu lähiopetuksesta oppilaitoksessa sekä itsenäisestä ohjatusta etäopiskelusta. Koulutus sisältää suunnittelutehtäviä, projektitöitä ja kehittämishankkeita. Koulutus toteutetaan työvaltaisena ja edellyttää työskentelyä erityisruokavalioita toteuttavan ruoanvalmistusalan tehtävissä opiskeluaikana.
Jokaiselle tutkinnon suorittajalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) tutkinnon suorittamiseksi tarvittavan ammattitaidon hankkimisesta. Koulutus kestää noin 1 – 1½ vuotta.
Hae koulutukseen Opintopolussa.
Huom! Koulutus järjestetään oppisopimuskoulutuksena. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta. Koulutukseen voi hakea joustavasti sopivan työpaikan löydyttyä.
Valinnat erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon tutkinnon suorittajaksi tehdään hakemuksen ja haastattelun perusteella.
Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton lukuun ottamatta mahdollisia oppimateriaalikustannuksia.
Aikuisopiskelijalla on työ- ja elämäntilanteesta riippuen erilaisia vaihtoehtoja opintojen rahoittamiseen. Oikeus erilaisiin tukiin on hyvä selvittää hyvissä ajoin ennen opintojen alkua, sillä monet taloudellisista tukimuodoista vaativat etukäteisjärjestelyjä ja sopimista.
Stadin AO, Prinsessantien toimipaikka
Prinsessantie 2, 00820 Helsinki
Salla Toitturi
09 310 72153, 050 310 6105
salla.toitturi@edu.hel.fi