Leipomoalan ammattitutkintoon sisältyy kolme tutkintonimikettä, joita ovat kondiittorikisälli, leipomoteollisuuden kisälli ja leipurikisälli.
Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut työskentelee pienissä leipomoissa (leipurikisälli) ja konditorioissa (kondiittorikisälli) sekä leipomoteollisuudessa (leipomoteollisuuden kisälli) valmistaen erilaisia leipomotuotteita.
Tutkinnon suorittanut hallitsee
Tutkinnon suorittanut työskentelee taloudellisesti, tuloksellisesti ja joustavasti halliten leipomoalan työmenetelmät. Hän pakkaa tuotteet asianmukaisiin pakkauksiin, tekee tuotteisiin tuoteselosteet ja lähettää tuotteet asiakkaille. Hän huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja puhtaudesta noudattaen elintarvikelainsäädäntöä ja yrityksen omavalvontaohjelmaa.
Lisäksi:
Kondiittorikisälli ja leipurikisälli valmistavat myös erityisruokavaliotuotteita.
Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut voi toimia leipomoissa taikinantekijänä, ylöslyöjänä, paistajana, pakkaajana tai lähettämötyöntekijänä. Leipurikisälli ja kondiittorikisälli voivat toimia myös leipomoalan itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yrittäjänä.
Leipomoalan ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu valitusta tutkintonimikkeestä riippuen:
Lue tutkinnon sisällöstä ja vaatimuksista ePerusteista.
Koulutukseen on jatkuva haku. Seuraava opintojen aloitus on tammikuussa 2024 (toteutus päiväopetuksena).
Leipomoalan ammattitutkintoon valinta tehdään hakijan hakemuksen, haastattelun, pienimuotoisen kirjallisen testin ja perusosaamisen näytön perusteella. Lisäksi valintaan vaikuttavat leipomoalan vakituinen työpaikka, alan työkokemus sekä suoritettu elintarvikealan perustutkinto.
Huomioitavaa
Mikäli hakijalta puuttuu edellytykset tulla valituksi leipomoalan ammattitutkinnon koulutukseen, hänet ohjataan hakemaan opiskelupaikkaa esimerkiksi elintarvikealan perustutkinnosta.
Opiskelijalla pitää olla opiskelujen aikana leipomoalan työpaikka. Tutkinto suoritetaan pääasiassa oppisopimuskoulutuksena, joka toteutetaan työpaikalla. Oppisopimustyöpaikan opiskelija hankkii itsenäisesti. Oppisopimus tehdään yhteistyössä opiskelijan, työpaikan ja oppilaitoksen kanssa.
Työpaikalla tapahtuva oppiminen ja näytöt järjestetään työpaikoilla työaikojen mukaisesti.
Koulutus kestää noin 1 vuoden riippuen henkilökohtaisesta osaamisen kehittämissuunnitelmasta.
Koulutus muodostuu lähi-, etä- ja verkko-oppimisesta sekä työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta. Lähiopetusta tarjotaan noin (4 pvä/kk) maanantai- torstai kello 16‒21. Leipomoteollisuuden kisällin opinnot opiskellaan työpaikalla.
Stadin AO, Prinsessantien toimipaikka
Prinsessantie 2, 00840 Helsinki
Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton lukuun ottamatta mahdollisia oppimateriaalikustannuksia ja ruokailua. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Lähiopetusiltoina ammattitutkinto-opiskelijalla on mahdollisuus ruokailla oppilaitoksessa (n. 4,5-5 € /ateria).
Seppo Samppala, opettaja
09 310 72317
seppo.samppala@edu.hel.fi