StadinAO / Ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot / Kuljetusalan ammattitutkinto, linja-autonkuljettajan osatutkinto

Kuljetusalan ammattitutkinto, linja-autonkuljettajan osatutkinto

Kuljetusalan ammattitutkinnon opinnot suorittanut kuljettaja hallitsee linja-autonkuljettajan pätevyyteen tarvittavat osa-alueet. Linja-autokuljettajan tehtäviin kuuluvat myös yleiset asiakaspalvelutehtävä. Pääkaupunkiseudulla linja-autokuljettajat ovat työllistyneet hyvin. 

Koulutuksen laajuus

Kuljetusalan ammattitutkinnon, linja-autonkuljettajan osatutkinnon laajuus on opiskelijan henkilökohtaisesta osaamisenkehittämissuunnitelmasta (HOKS) riippuen 50–110 osaamispistettä.

Koko kuljetusalan ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä.

Lue tutkinnon sisällöstä ja vaatimuksista ePerusteista.

Haku koulutukseen

Vuoden 2023 hakuajat ja opintojen aloitus: 19.6.-6.8.2023 (lokakuu 2023) ; 15.8.-12.11.2023 (tammikuu 2023) ja 13.11.2023-8.1.2024 (maaliskuu 2024).

Hae koulutukseen Opintopolussa.

Voit hakea koulutukseen, jos: 

  • olet vähintään 23-vuotias, 
  • sinulla on B-luokan ajokortti, 
  • sinulla on nuhteeton ajohistoria, 
  • sinulla on hyvä terveys ja 
  • sovellut matkustajapalveluun. 

Hakijoilta vaaditaan suomen kielen taitotasoa vähintään B1.1. Jos hakijan äidinkieli on jokin muu kuin suomi, hänet kutsutaan suomen kielen kartoitukseen. 

Koulutukseen soveltuvat hakijat kutsutaan haastatteluun ja ajonäytteeseen. Jos saat kutsun, ota mukaan kopio ajokortistasi ja enintään 3 kuukautta vanha ajokorttiote.  Ajokorttiote on nähtävissä ja tulostettavissa Traficomin asiointipalvelussa täällä.

  • Koulutus toteutetaan omaehtoisena ammatillisena koulutuksena. 

Koulutus alkaa opiskelijan ajokortista ja kielitaidosta riippuen joko suomen kielen opinnoilla, C- tai D-ajokortin ajamisella tai suoraan ammattipätevyys opinnoilla.

Koulutus jatkuu ammattitutkintoon valmistavilla linja-autonkuljettajan opinnoilla. Näiden opintojen jälkeen opiskelija osallistuu työelämäjaksolle kuljetusalan yritykseen. 

Jos sinulla on jo alan työpaikka valmiina, voit mahdollisesti suorittaa koulutuksen oppisopimuksella. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.

Koulutuksen kesto

Koulutus kestää noin 4–9 kuukautta. Koulutuksen kesto riippuu opiskelijan ajokortin luokasta ja kielitaidosta.  

Koulutuspaikka

Stadin AO, Koskelantien toimipaikka
Valtimontie 10, 00610 Helsinki

Koulutuksen hinta

Opiskelijalle tulee maksettavaksi viranomaismaksuja omaehtoisessa koulutuksessa noin 200-500 euroa, aiemmasta osaamisesta ja taustasta riippuen.  

Aikuisopiskelijalla on työ- ja elämäntilanteesta riippuen erilaisia vaihtoehtoja opintojen rahoittamiseen. Oikeus erilaisiin tukiin on hyvä selvittää hyvissä ajoin ennen opintojen alkua, sillä monet taloudellisista tukimuodoista vaativat etukäteisjärjestelyjä ja sopimista.

Lisätiedot

Miia Blomqvist, opettaja
040 334 1872
miia.blomqvist@edu.hel.fi